Došao u kamp i napao ženu ☠

Rano ujutru, 6. jula u utorak, grizli medved je napao i ubio ženu dok je kampovala u zapadnoj Montani. Lokalne vlasti i dalje tragaju za životinjom.

Napad se dogodio u blizini mesta Ovando, oko 112 kilometara severozapadno od glavnog grada savezne države. Prema izjavi zvaničnika, pre napada video kamera je uhvatila snimak životinje po kojoj je prepoznato da je u pitanju grizli medved. Grizliji, najveći medvedi na planeti, su česti u Ovandu i u okolnoj Blekfut dolini.

Do srede, 8. jula, medved još nije bio pronađen. U međuvremenu ubijena žena je identifikovana kao Lea Dejvis Lokan, 65-godišnjak stanovnik grada Čiko u Kaliforniji. Ona je prolazila krajem prateći planinarsku trasu. Sa njom su išli njena sestra i prijatelj, koji su i čuli da je napadnuta oko pola 4 izjutra. Oni su uspeli su da oteraju životinju uz pomoć suzavca za medvede.

Medved je prošao kroz kamp pola sata renije pre napada, probudivši ljude koji su osigurali svoje zalihe hrane i vratili se nazad na spavanje.

Kako dodaju zvaničnici:

Medved se vratio nazad u kamp, i lutao njime još nekoliko puta.

Sudeći prema analizi tragova životinje i opisa ponašanja, određeno je da je najverovatnije u pitanju mužjak težak oko 181 kilogram.

U toku je potera za medvedom, postavljene su zamke kao i dodatni helikopteri sa infracrvenim senzorima koji krstare u potrazi za grizlijem. Kada bude uhvaćen, nažalost, biće ubijen. To će biti drugi grizli ovog leta koji će morati da bude eliminisan zbog ubistva ljudi.

Još uvek nije jasno zbog čega je medved išao u potragu za kampom i napao ženu. Napad koji se dogodio u utorak ne predstavlja normalno ponašanje. Uglavnom do napada medveda dolazi kada se slučajno sretne sa čovekom, čuva svoje mladunce ili štiti hranu. Odlazak u kamp i direktan napad na osobu je više nego čudan događaj.

U Ovandu se nalazi oko 1.000 grizli medveda, ukupno gledano manje od 1.500 ih je u SAD i Kanadi, dok ih je čak 31.000 u Aljasci.

Autor: redportal.rs

#Grizli

#Kanada

#Mevedi

#SAD

#UBISTVO

#potraga