Žica bila postavljena na visi od 600 metara

Četiri nemačka šetača po užetu postavila su novi svetski rekord u daljini na visokoj razdaljini prešavši 2,1 km dugu dolinu u švedskoj Laponiji na liniji ovješenoj na visini od 600 metara.

Video snimci pokazali su kako se bosi muškarac klati i klati se dok je delikatno na prstima prelazio žicu između dva planinska vrha u dolini prekrivenoj snegom.

IZVOR: YT/The Straits Times

- Samo sam se usredsredio na to da budem vrlo spor, da budem izuzetno čist i da stignem do kraja - rekao je Kvirin Herterih, koji je prvi prešao žicu pre nego što su ga sunarodnici Lukas Irmler, Ruben Langer i Friedi Kuehne to uspešno sledili.

- Ovo je teško jer je zaista izloženo, visoko je 600 metara, ima 2.150 metara i ponekad je ovde zaista vetrovito - rekao je David Sjostrom, menadžer projekta eksploatacije.

Timu su bila potrebna dva dana da postavi žicu preko dva vrha Arktičkog kruga koji se, u ovo doba godine, sunčaju na suncu od 24 sata.

- Ovo mesto, Laporten, za mene je ikonično mesto i veoma lepa orijentir. Kad sam počeo da gledam veće projekte, video sam sliku Laportena i taman kad sam je video, znam da je morao biti namešten i pređena- dodao je Sjostrom.

Autor: redportal.rs

#Hodači na žici

#svetski rekord

#Žica