Ona će biti najstarija osoba koja je ikada putovala u svemir, a putovaće zajedno sa milijarderom Džefom Bezosom

Osnivaču Amazonovog milijardera Džefu Bezosu pridružit će se i Valli Fank, jedna od 13 žena koje su prošle 1960. godine prošle NASA-in program obuke astronauta, prvim letom u svemir iz njegove raketne kompanije Blue Origin.

Fank (82) će biti najstarija osoba koja je ikada putovala u svemir, saopštila je kompanija Blue Origin u četvrtak.

- Nisam mislila da ću ikada uspeti da odem gore - rekla je Fank u video intervjuu objavljenom na veb stranici kompanije.

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

IZVOR: IG/jeffbezos

Fank, tada 21-godišnji pilot, bila je najmlađa od 13 žena koje su prošle isto rigorozno testiranje kao i muški astronauti Merkjuri Seven u NASA-inom programu koji je Amerikance prvi put poslao u svemir između 1961. i 1963. godine, ali im je uskraćena šansa da sami postaju astronauti zbog svog pola.

Bila je prva žena instruktor leta u američkoj vojnoj bazi i prva žena koja je postala istražitelj u vazdušnoj sigurnosti Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja.

Ona bi trebalo da se pridruži Bezosovom bratu Marku i pobedniku na aukciji na raketi Nju Šepard dok se ona penje više od 100 km iznad Zemlje u suborbitalni svemir. Putnici će doživeti nekoliko minuta bestežinskog stanja i moći će da se začude zakrivljenošću planete kroz prozore za osmatranje pre nego što se putnička kapsula pod pritiskom vrati na zemlju pod padobranima.

Autor: redportal.rs

#Dzef Bezos

#baka

#pilot

#svemir