Bližimo se trenu bez povratka 🌊

U četvrtak Ujedinjene Nacije su objavile i potvrdile podatak gde je zabeležena rekordno visoka temperatura na Antarktiku - čak 18,3 stepena Celzijusa zabeleženih prošle godine.

Temperatura je zabeležena u argentinskoj Esperanza istraživačkoj stanici na antarktičkom poluostrvu 6. 2. 2020.

Vrifikacija ovako velike temperature je veoma važna, jer nam nemerljivo pomaže da izgradimo jasnu sliku klime na polovima Zemlje. Antarktički kontinent je među kopnenim delovima Zemlje koji se najbrže zagrevaju, zabeležen je skok od čak 3 stepena samo u poslednjih 50 godina.

Nova promena temperature koju je objavila UN, je u potpunosti u skladu sa promenama koje su zabeležene u kontekstu globalnog zagrevanja.

Zabeležena je još veća temperatura od 20 stepeni Celzijusa 9. februara prošle godine, ali je nju odbila kao validnu UN

Antarktičke temperature variraju od -10 stepeni Celzijusa na obali, pa sve do -60 na najvišim delovima kontinenta u unutrašnjosti. Vazduh iznad Antarktika se zagrejao dramatično, čak za 2 stepena u ovom veku. Ovakva situacija stvara veliki problem, jer je i skok temperature od samo 2 stepena više nego dovoljan da otopi led Grenlanda i zapadnog Antarktika - čime će se izručiti u okean dovoljno ledene vode da podigne nivo mora za čak 13 METARA.

Autor: redportal.rs

#Argentina

#Grenland

#Nivo mora

#antarktik

#more

#rast vode

#rekordne temperature

#zagrevanje