Mnogi u Turskoj i u Erdoganovoj AK stranci sa islamističkim korenima kažu da sporazum podriva porodične strukture koje štite društvo

Turska se u četvrtak zvanično povukla iz međunarodnog sporazuma o sprečavanju nasilja nad ženama, donoseći odluku koja je naišla na osudu mnogih Turaka i zapadnih saveznika kada ju je u martu najavio predsednik Tajip Erdogan.

Hiljade ljudi trebalo je da protestuju širom Turske, gde je ove nedelje odbijena žalba suda da zaustavi povlačenje.

- Nastavićemo našu borbu. Turska ovom odlukom puca sebi u nogu - rekla je u sredu Kanan Gulu, predsednica Federacije udruženja turskih žena.

Rekla je da su žene i druge osetljive grupe od marta više oklevale da traže pomoć i ređe su je dobijale, jer je COVID-19 podgrevao ekonomske poteškoće uzrokujući dramatičan porast nasilja nad njima. Istanbulska konvencija, o kojoj su pregovarali u najvećem turskom gradu i potpisana 2011. godine, obavezala je svoje potpisnike da spreče i procesuiraju nasilje u porodici i promovišu jednakost.

Povlačenje Ankare izazvalo je osudu i Sjedinjenih Država i Evropske unije, a kritičari kažu da to stavlja Tursku još više u nesklad sa blokom za koji se prijavila 1987. godine. Femicidi su porasli u Turskoj, pri čemu se jedna nadzorna grupa prijavljuje otprilike jedanput dnevno u poslednjih pet godina.

Pristalice konvencije i rodnog zakonodavstva kažu da je potrebna stroža primena. Ali mnogi konzervativci u Turskoj i u Erdoganovoj AK stranci sa islamističkim korenima kažu da pakt podriva porodične strukture koje štite društvo. Neki takođe vide Konvenciju kao promociju homoseksualnosti kroz svoj princip nediskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

- Povlačenje naše zemlje iz konvencije neće dovesti do bilo kakvih pravnih ili praktičnih nedostataka u sprečavanju nasilja nad ženama - izjavila je Erdoganova kancelarija u utorak upravnom sudu. Ovog meseca, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović poslala je pismo turskim ministrima unutrašnjih poslova i pravde izražavajući zabrinutost zbog porasta homofobičnih narativa nekih zvaničnika, od kojih su neki bili usmereni na konvenciju.

- Sve mere predviđene Istanbulskom konvencijom jačaju porodične temelje i veze sprečavanjem i borbom protiv glavnog uzroka uništavanja porodica, odnosno nasilja - rekla je ona.

Autor: redportal.rs

#Sporazum

#nasiljenadženama

#ruska

#zakon