Dodao da SAD neće tražiti da zemlje biraju između Kine i SAD

Sjedinjene Države se nadaju stabilnijim i predvidljivijim odnosima sa Rusijom, ali ako Rusija nastavi da bude "agresivna", tada će odgovoriti Vašington, rekao je državni sekretar Entoni Blinken u novinskom intervjuu objavljenom u utorak.

- Ali ako će Rusija nastaviti da preduzima nepromišljene ili agresivne akcije, mi ćemo odgovoriti - ne u svrhu sukoba, ne da bismo eskalirali, već zato što ćemo braniti svoje interese i vrednosti - rekao je italijanskom dnevnom listu La Repubblica.

Blinken - koji je boravio u Rimu na sastanku o međunarodnim naporima u borbi protiv islamističke milicije - osvrnuo se na sajber napad Solarvind i pokušaj trovanja zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Ranije ovog meseca američki predsednik Joe Bajden rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na samitu u Ženevi da određena kritična infrastruktura treba da bude "zabranjena" za sajber napada. Kina je bila "najkomplikovanija" kada je reč o odnosima, dodao je Blinken, ali rekao je da Sjedinjene Države poštuju različite odnose zemalja sa Kinom i da neće tražiti da bilo koja od njih bira između dve zemlje.

- Mislim da vidimo kontradiktorne aspekte odnosa, konkurentske aspekte odnosa i one kooperativne. Ne postoji nijedna reč koja to može definisati - rekao je on.

Dodao je da smo, kada imamo posla sa Kinom, "mnogo efikasniji ako radimo zajedno". Blinken je takođe rekao da je Italija uložila važne napore u izradi zakona čiji je cilj zaštita svoje 5G mreže od "nepouzdanih dobavljača" i da bi trebalo da nastavi da vrši provere ukoliko stignu investicije iz drugih zemalja.

Sjedinjene Države su lobirale za Italiju i druge evropske saveznike da izbegnu upotrebu opreme koju je proizveo Huaveji u njihovim mrežama sledeće generacije, rekavši da bi kineska kompanija mogla predstavljati bezbednosni rizik. Huaveji je odbacio optužbe.

Autor: redportal.rs

#Entoni Blinken

#SAD

#kina

#odnosi

#rusija