Cilj, paravojne snage koje se finansiraju i opremaju iz Irana

SAD su juče u izveštaju obavestili javnost da su izvršile još jednu seriju vazdušnih udara protiv proiranskih snaga u Iraku i Siriji, kao odgovor na napad dronovima na američke snage i postrojenja u Iraku.

U izjavi SAD su navele da su ciljali operativne centre i depoe sa oružjem na dve lokacije u Siriji i na jednoj lokaciji u Iraku. Nije otkriveno koliki je bio broj poginulih ili povređenih.

Iračke militantne grupe su se u izjavi stavile javno uz Iran i navele 4 člana koja su poginula u napadu na iračko - sirijskoj granici.

Udari su došli po naređenju predsednika Džoa Bajdena, što je drugi put da je direktno naredio vazdušne napade kao odmazdu prema trupama koje podržava Iran u poslednjih 5 meseci.

Sa druge strane, Iran je pozvao SAD da ne stvaraju krizu u regionu. Kako navode:

Ovo što SAD čine je remećenje bezbednosne stabilnosti regiona, i jedna od žrtava te politike remećenja stabilnosti biće i same SAD.

Zvaničnici SAD veruju da Iran stoji iza sve češćih i sve sofisticiranijih napada dronovima i raketama na osoblje vojske SAD u Iraku. Prema nezvaničnoj izjavi dvojice američkih zvaničnika, iranska milicija u Iraku je izvršila najmanje 5 napada dronovima na pozicije SAD od Aprila ove godine.

Autor: redportal.rs

#Iran

#SAD

#Sirija

#Vazdušni udari

#irak

#iranska milicija

#sirijska granica

#trupe