Sjajne vesti stižu iz Čikaga

Vidovdan je od sada, zvanični praznik u Čikagu. Takvu odluku je donela gradonačelnica tog grada Lori I. Lajtfut, piše In4s.net.

- Obzirom da Grad Čikago ima jednu od najvećih zajednica srpskih-amerikanaca u Sjedinjenim Državama, i obzirom da su se srpski emigranti naseljavali u Čikago od 1880. godine i ojačavali grad u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansije, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalne usluge, kao i nauke i medicine, i obzirom da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, time formalizujući kulturne, istorijske i ekonomske odnose koje postoje između Beograda i Čikaga decenijama, donela sam odluku, da Vidovdan bude praznik grada Čikaga - navodi u svojoj odluci gradonačelnica.

Ona dalje ističe da je Vidovdan 1 od najvećih kulturnih praznika kod Srba.

- Vidovdan je jedan od najvećih kulturnih praznika za Srbe širom sveta kao sećanje na veliku bitku protiv Otomanskog Carstva i 5 vekova turske okupacije.

- Obzirom da Vidovdan slavi upornost i izdržljivost pokorenog naroda koji žudi za slobodu, dostojanstvo i ravnopravnost - univerzalni ideali koji inspirišu i iziskuju našu konstantnu budnost do današnjeg dana. Zato, dakle, ja, Lori I. Lajtfut, Gradonačelnica Grada Čikaga, ovim proglašavam 28. jun 2021. god. VIDOVDANOM U ČIKAGU i pozivam sve građane da proslave ovaj dan - stoji na kraju odluke.

Foto: in4s.net

pročitajte još

Danas slavimo Vidovdan!

Autor: in4s.net

#Vidovdan

#cikago

#praznik

#praznik grada