Kanala Istanbul će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno more s Crnim morem

U Istanbulu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog mosta na megaprojektu gradnje Kanala Istanbul koji će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno more s Crnim morem.

- Danas okrećemo novu stranicu u istoriji razvoja Turske. Na Kanal Istanbul gledamo kao na projekt spašavanja budućnosti Istanbula - kazao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na svečanosti.

Podsetivši da je 30-tih godina prošlog veka Bosforom godišnje plovilo u proseku 3.000 brodova, Erdogan je rekao da se sada ta brojka povećala na 45.000, a da se procenjuje da će do 2050. godine porasti i na 78.000.

- Plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik po grad. Bosfor je i sa juga i severa i istoka i zapada poprište veoma velike frekvencije plovidbe brodova svih kategorija - kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je megaprojekt izgradnje Kanal Istanbula, između ostalog, neophodan i zarad očuvanja istorijskog i kulturnog tkiva Bosfora.

- Trenutna ruta Kanala Istanbul izabrana je na bazi naučnih analiza kao najrazumnija i najefikasnija među pet ponuđenih - kazao je Erdogan i dodao da će dužina kanala iznositi 45 kilometara, širina njegove baze minimalno 275 metara, a dubina 21 metar.

Erdogan je kazao da sva istraživanja pokazuju da će se brodski saobraćaj u Kanalu Istanbul odvijati 13 puta sigurnije od onog u Bosforu.

- Cilj nam je da Kanal Istanbul završimo za šest godina i po ceni od blizu 15 milijardi dolara - kazao je Erdogan.

On je takođe rekao da će megaprojekat gradnje Kanala Istanbul biti realizovan na način da će biti jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata, ne samo u Turskoj, već i u celom svetu. Duž Kanala Istanbul, koji će se protezati duž evropskog dela Istanbula, biće izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama će biti izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi.

Autor: redportal.rs

#Bosfor

#Erdogan

#Kanala Istanbul

#Turska