Najžešći lični sukob među 27 lidera EU u poslednjih nekoliko godina

Poštujte LGBT prava ili napustite Evropsku uniju, holandski premijer Mark Rute rekao je mađarskom kolegi dok su se lideri bloka suočavali sa Viktorom Orbanom zbog zakona koji zabranjuje školama da koriste materijale za koje se smatra da promovišu homoseksualnost.

Nekoliko učesnika je u četvrtak uveče govorilo o najžešćem ličnom sukobu među 27 lidera EU u poslednjih nekoliko godina.

- Bilo je zaista snažno, dubok osećaj da to ne može biti. Radilo se o našim vrednostima; za to se zalažemo. Rekao sam prestanite s tim, morate povući zakon i, ako vam se to ne sviđa i ako zaista kažete da evropske vrednosti nisu vaše vrednosti, morate razmisliti da li treba da ostanete u Evropskoj uniji - rekao je Rute novinarima u petak.

Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je to bitkom oko civilizacije i kulture. Mađarska će se sada verovatno suočiti sa pravnim izazovom na najvišem sudu EU. Luksemburški premijer Gzavijel Betel rekao je da bi Budimpešta takođe trebalo da bude podvrgnuta još uvek neispitanoj proceduri za smanjenje sredstava EU onima koji krše demokratska pravila.

Novi mehanizam je uveden pošto su usko usklađene konzervativne vlade u Poljskoj i Mađarskoj godinama štitile jedna drugu od ozbiljnih sankcija u okviru postojećih alata za zaštitu demokratskih vrednosti EU i vrednosti ljudskih prava. Odredbe o školama uvrštene su u zakon koji prvenstveno ima za cilj zaštitu dece od pedofila - vezu koju je belgijski premijer Aleksandar De Kro opisao kao "primitivnu".

Na vlasti od 2010. godine i pred izborima sledeće godine, Orban postaje sve konzervativniji i borbeniji u promovisanju, kako kaže, tradicionalnih katoličkih vrednosti pod pritiskom liberalnog Zapada. Rekao je novinarima pre sastanka iza zatvorenih vrata da zakon nije napad na homoseksualce, već da zagarantuje pravo roditelja da odlučuju o seksualnom obrazovanju svoje dece.

EU pritišće Orbana da ukine zakon - poslednji u nizu restriktivnih politika prema medijima, sudijama, akademicima i migrantima. Sedamnaest od 27 lidera, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, potpisali su zajedničko pismo u kojem potvrđuju svoju posvećenost zaštiti gej prava.

- Svi smo vrlo jasno rekli kojih se temeljnih vrednosti držimo - rekla je ona. Betel, koji je otvoreno homoseksualna osoba, rekao je da je jedina zemlja osim Poljske koja je podržala Orbana u diskusiji bila Slovenija. Rekao je da je vreme da Brisel testira svoju novu proceduru: "Novac je uglavnom ubedljiviji od razgovora".

pročitajte još

DOJAVA O BOMBI U AVIONU

Autor: redportal.rs

#EU

#LGBT

#Mađarska

#lgbt zakon

#viktor orban