Indija je podigla uzbunu ☣

Visoko zarazna Delta varijanta koronavirusa, prvi put identifikovana u Indiji, je glavni krivac iza poslednjeg talasa koji je zapljusnuo Indiju, jugoističnu Aziju pa i ostatak sveta u poslednjih nekoliko meseci.

Sada je Indija podigla novu uzbunu, detektovana je nova varijanta - Delta plus.

U utorak 22. juna, indijsko zdravstvo je objavilo i opisalo Delta plus varijantu virusa, poznatu i kao DELTA-AY.1. Međutim, mnogi naučnici su naveli da je i dalje prerano da bi se nova varijanta odredila kao problematična - tj. problematičnija od ostalih. Potrebno je još istraživanja i ne treba širiti paniku među ljudima.

Ova varijanta virusa SARS-CoV-2 je podosta slična Delta varijanti, ali poseduje novu mutaciju na receptoru za vezivanje po imenu K417N. Za sada 22 slučaja Delta plus varijante su prijavljena, najviše u oblastima Maharaštra, Kerala i Mandhija Pradeš. Van Indije registrovano je 63 slučaja (do 7. juna 2021.), Kanada (1), Nemačka (1), Rusija (1), Nepal (2), Švajcarska (4), Indija (6), Poljska (9), Portugal (12), Japan (13) i SAD (14).

Razvitak ovog tipa mutacije u Delta plus varijanti je ipak zabrinjavajući, posebno ako znamo da se istovetna mutacija nalazi i u južnoafričkoj Beta varijanti koronavirusa - soju koji ima veoma povećanu sposobnost širenja kao i sposobnost da zaobiđe imunizaciju koju pruža vakcina.

Sudeći prema izjavi stručnjaka iz Indije, testovi rađeni na Delta plus varijanti koronavirusa pokazuju da su velike šanse da je ona zaraznija on osnovne verzije virusa, lakše se vezuje za ćelije pluća, i otpornija je na terapije.

Međutim, iako podaci sa testiranja ukazuju na opasnosti nove varijante ipak nema dovoljno podataka da bi se trebale uvoditi posebne mere. Potrebno je podosta istraživanja, bioloških i kliničkih testiranja, da bi odista znali da li je zaista varijanta koja zahteva našu pažnju.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Delta plus

#Delta varijanta

#Indija

#Korona virus

#covid

#covid 19

#indijski soj

#korona

#koronavirus