COVID-19, varijanta delta, postaje dominantan soj virusne bolesti širom sveta

Osam miliona stanovnika kineskog grada Donguana podvrgnuto je juče testiranju na koronu, nakon što su tokom vikenda u toj metropoli na jugu zemlje registrovana dva slučaja zaraze delta sojem virusa, proletos prvobitno registrovanog u Indiji.

- COVID-19, varijanta delta, postaje dominantan soj virusne bolesti širom sveta, koji se već raširio u više od 80 zemalja. Delta zabrinjava zbog znatno veće prenosivosti, manjka podataka o njegovom uticaju na delotvornost vakcina, i spleta sasvim drugačijih simptoma kojima se manifestuje -upozorila je dr Soumja Svaminatan, vodeći ekspert Svetske zdravstvene organizacije.

Nadležni u Portugaliji, Italiji i Izraelu reagovali su u trenutku. Suočena s dramatičnim skokom broja zaraženih delta sojem u svih 18 opština Lisabona (1.350 slučajeva u jednom danu, odnosno najveći broj od februara), portugalska vlada zavela je radikalnu meru zatvaranja prestonice od petka u 15 časova do juče u šest ujutru.

- Vlada je donela odluku da se (delta) situacija kakva je u Lisabonu ne bi proširila po zemlji - rekla je portugalska ministarka Marijana Silva Vijeira na konferenciji za štampu.

Tako nijednom stanovniku Lisabona proteklog vikenda nije bilo dozvoljeno, sem iz preke nužde, da napusti prestonicu, niti su Portugalci sa strane mogli da uđu u grad na reci Težo. Ali, pravilo uvedeno zbog širenja "zabrinjavajućeg soja virusa” u Lisabonu, proteklog vikenda nije važilo za strance.

Inače, porast broja zaraženih sojem delta u Lisabonu poklapa se s prošlomesečnom odlukom Portugalije da zbog smanjenog broja novih slučajeva korone popusti višemesečne restrikcije i istovremeno otvori granice stranim turistima, među njima i putnicima iz Velike Britanije.

A delta se na Ostrvu širi munjevito: prošle sedmice tim sojem bilo je zaraženo više od 119.000 Britanaca u gotovo svim krajevima Ujedinjenog Kraljevstva, preneo je BBC. Najnovija varijanta virusa korona širi se 40 do 70 puta brže od soja alfa, registrovanog u Velikoj Britaniji nakon pojave soja u Kini krajem 2019. godine. Različiti tempo širenja delte po Evropi u ovom trenutku je pomalo misterija, smatra Džef Baret, direktor Velkam Sanger instituta u Kembridžu.

Najnovije vesti o širenju delte paralelno s prilivom stranih turista naterale su vladu u Rimu na hitne mere predostrožnosti. Tako je Italija od juče uvela petodnevni karantin i obavezno testiranje putnika iz Velike Britanije, prenele su agencije. Pritom, petodnevni karantin u Italiji ovog puta važi i za sve vakcinisane (dve doze) pridošlice s Ostrva. A u 2019. više od šest miliona Britanaca putovalo je u Italiju.

U međuvremenu, žarišta delte registrovana su na jugu Francuske (oblast Lande), u jednoj umetničkoj školi kod Strazbura, u južnim predgrađima Pariza, kao i u Nemačkoj, Španiji. Nelagoda zbog bauka delte, soja korone koji, prema podacima SZO, najčešće napada mlađu populaciju, širi se pred nastupajuću letnju sezonu.

Izrael je odlučno reagovao na pojavu prvih slučajeva delta soja. Novi premijer Naftali Benet je na sednici vlade naložio da se dodatnih 250 policajaca angažuje u nadzoru striktnog poštovanja karantina i da se uvede zabrana putovanja u zemlje visokorizične zbog korone (Rusija, Indija, Južnoafrička Republika, Meksiko i Brazil).

S one strane Atlantika istovremeno stižu upozorenja da bi delta na jesen mogla postati dominantni soj virusa i u Americi, ističe dr Rošel Valenski, direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#delta soj

#koronavirus