Skoro 2.700 dece poginulo

Više od 8.500 dece je prošle godine korišćeno kao vojnici u raznim sukobima širom sveta, a skoro 2.700 je ubijeno, saopštile su u ponedeljak Ujedinjene nacije.

Godišnji izveštaj šefa UN-a Antonio Guteres Savetu bezbednosti o deci i oružanom sukobu obuhvata ubistva, sakaćenja i seksualno zlostavljanje dece, otmicu ili regrutovanje, uskraćivanje pristupa pomoći i ciljanje škola i bolnica.

Izveštaj je potvrdio da su u 21 sukobu počinjena kršenja nad 19.379 dece. Najviše prekršaja u 2020. godini počinjeno je u Somaliji, Demokratskoj Republici Kongo, Avganistanu, Siriji i Jemenu. Verifikovalo je da je prošle godine 8.521 dete korišteno kao vojnik, dok je još 2.674 dece ubijeno i 5.748 ranjeno u raznim sukobima.

Izveštaj takođe uključuje crnu listu namenjenu sramoti strane u sukobu u nadi da će ih naterati da primene mere za zaštitu dece. Spisak je dugo bio kontroverzan sa diplomatama koji su rekli da su Saudijska Arabija i Izrael vršili pritisak poslednjih godina u pokušaju da ostanu van liste.

Izrael nikada nije naveden, dok je vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija uklonjena sa liste 2020. godine nekoliko godina nakon što je prvi put imenovana i osramoćena zbog ubijanja i ranjavanja dece u Jemenu. U pokušaju da ublaži kontroverzu oko izveštaja, crna lista koju je Guteres objavio 2017. godine podeljena je u dve kategorije.

Jedna navodi strane koje su uvele mere za zaštitu dece, a druga uključuje strane koje to nisu učinile. Bilo je malo značajnih promena na spiskovima objavljenim u ponedeljak. Jedine države koja je na listi navedene zbog neprimjenjivanja mera su vojska Mjanmara - za ubijanje, sakaćenje i seksualno nasilje nad djecom - i sirijske vladine snage - za vrbovanje dece, ubijanje, sakaćenje i seksualno nasilje nad decom i napadi na škole i bolnice.

Autor: redportal.rs

#UN

#deca

#rat

#stradanje