Biće ukupno 6 misija, a u njima će se koristiti kineske rakete-nosači CZ-3B i CZ-5, kao i ruski Sojuz-2

Kina i Rusija planiraju da pokrenu 6 misija u pripremnoj fazi izgradnje međunarodne baze na Mesecu, rekao je Pej Džaoju, zamenik direktora Centra za istraživanje meseca i kosmičkog programa Meseca Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA) tokom konferencije GLEKS-2021.

Prema prezentaciji, prva istražna faza trajaće od 2021. do 2025. Kina planira da u tom periodu pošalje tri misije: Čangej 4, Čangej 6 i Čangej 7. Rusija planira da pokrene automatsku stanicu Luna 25, "lunarni polarni orbiter", Luna 26 "lunarni lender" i Luna 27 “.

U misijama će se koristiti kineske rakete-nosači CZ-3B i CZ-5, kao i ruski Sojuz-2. Cilj ove faze je odabrati područje za izgradnju stanice i razviti tehnologiju za vrlo precizno meko sletanje na Mesec.

Prema prezentaciji, Kina i Rusija nisu isključile "pokretanje potencijalnih misija drugih partnera", a 9. marta ruska Državna svemirska korporacija Roskosmos i Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) objavile su da su u ime svojih vlada potpisale memorandum o međusobnom razumevanju o saradnji u stvaranju međunarodne naučne lunarne stanice.

Rusija i Kina planiraju da koriste zajedničko iskustvo i naučne tehnologije za stvaranje mape puta za izgradnju stanice na Mesecu. Bilateralna saradnja u ovoj sferi predviđa i proučavanje mesečeve površine i sprovođenje zajedničkih projekata u orbiti Zemljinog prirodnog satelita.

Autor: redportal.rs

#Mesec

#baza

#kina

#rusija

#svemir