Koristići pečate štitli su svoja imovinska prava

Oko 150 glinenih zaptivki pronađeno je tokom iskopavanja koje su sproveli arheolozi Hebrejskog univerziteta u periodu od 2004. do 2007. godine u Tel Tsafu, praistorijskom selu u dolini Bet Šean na severu Izraela.

Pre 7000 godina, stanovnici praistorijskog Izraela bavili su se složenim barter aktivnostima i štitili imovinska prava, otkrilo je istraživanje zasnovano na otiscima glinenih pečata starih hiljadama godina. U antici su otisci pečata - poznati među stručnjacima sa latinskim izrazom bullae - korišćeni za potpisivanje dokumenata ili kontejnera, osiguravajući da do svojih primalaca stignu zatvoreni i netaknuti.

Otkopanjem arheologa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu u periodu 2004-2007. Godine u Tel Tsafu - praistorijskom selu u dolini Bet Šean na severu, pronađeno je oko 150 glinenih pečata starih 7000 godina. Iako im je svrha bila ista, gotovo svi ovi pečati su bili jednostavni komadi gline, bez ikakvog otiska na njima.

Rezultati istraživanja ovih artefakata sada su objavljeni u najnovijem broju akademskog časopisa Levant.

- I danas se slične vrste zaptivanja koriste za sprečavanje neovlašćenih radnji i krađa - rekao je profesor hebrejskog univerziteta Jozef Garfinkel, koji je vodio iskopavanje i jedan je od autora rada.

Ispostavilo se da su to vlasnici zemljišta i lokalni administratori već koristili pre 7000 godina kako bi zaštitili svoju imovinu. Artefakt je jedan od najstarijih te vrste ikad pronađen u regionu. Prema istraživaču, činjenica da su u pitanu dva imresivna uzorka mogla bi ukazivati na to da su dve osobe bile umešane u transakciju.

- Tel Tsaf je bio veliko cvetajuće selo. Otkrili smo kuće veličine od 100-200 kvadratnih metara, velika dvorišta i silose koji su mogli da sadrže od 3-4 tone do 20-30 tona žita ili drugih poljoprivrednih proizvoda. To je neverovatno s obzirom na to da je 1,5 tone žita bilo dovoljno za ishranu porodice tokom jedne godine - rekao je Garfinkel.

Prema istraživaču, korišćena glina nije bila lokalna, već je dolazila sa najmanje 10 km. daleko.

- Ali moglo je doći i dalje, s obzirom na to da smo pronašli dokaze o razmeni sa regionima kao što su Mesopotamija, Kavkaz i Egipat - primetio je Garfinkel.

Ovi nalazi uključuju metalne predmete i keramiku. Svi ovi elementi sugerišu da je Tel Tsaf bio dom bogate zajednice čiji su stanovnici imali odnose sa udaljenim regionima, iako je Garfinkel primetio da ne bi bilo tačno govoriti o komercijalnim odnosima jer nije bila u pitanju monetarna razmena, ali verovatno ovi objekti trguje se za žito.

- Ne postoji praistorijsko nalazište nigde na Bliskom istoku koje otkriva dokaze o tako dugoj trgovini egzotičnim predmetima kao što smo pronašli na ovom određenom mestu - rekao je profesor.

- Postoje i druga sela koja datiraju iz istog perioda na tom području, ali nijedno od njih nema slična obeležja, što nas tera da verujemo da je Tel Tsaf mogao predstavljati neki oblik regionalne vlasti - primetio je.

Autor: redportal.rs

#Izrael

#arehologija

#nalazište

#pečati

#razmena