Ronioc kaže da je bio u ustima kita 30 sekundi

Ovo je krajnje neobičan događaj, ali jedan stručnjaci kažu da postoje određene vrste ponašanja zbog kojih bi čovek mogao biti progutan - poput ronjenja preblizu uobičajenoj hrani kita.

Majkl Pakard je na dubini od 14 metara u priobalnim vodama u blizini provincije Tovn, Masačusets, kada je iznenada bio progutan od ogromne morske životinje.

- Odjednom sam osetio ovu ogromnu kvrgu i sve se smračilo - rekao je za VBZ-TV Njuz.

U početku je mislio da ga je napala ajkula, jer su velike bele ajkule često u tom području, ali ubrzo je shvatio da ne oseća zube.

- Tada sam shvatio: O, Bože, ja sam u ustima kita ... i on pokušava da me proguta. I pomislio sam u sebi: U redu, to je to - konačno ću umreti - rekao je Pakard.

Pakardove misli okrenule su se njegovoj ženi i njegova dva sina, starosti 12 i 15 godina. Procenio je da je ostao zarobljen u ustima kita oko 30 sekundi, a i dalje je mogao da diše kroz ronilački respirator. Ali onda je kit, očigledno željan da ukloni svog nepoželjnog i nejestivog gosta, izronio, odmahnuo glavom i ispljunuo ga.

- Bačen u vazduh i sleteo u vodu. Bio sam slobodan i samo sam lebdeo tamo. Nisam mogla da verujem ... ovde sam da to kažem - rekao je.

Pakarda je na vrh ribarskog čamca odvukao njegov član posade, koji je sa zabrinutošću pregledavao površinu vode u potrazi za znakovima mehurića iz Packard-ovog respirator-a za kiseonik. Zapanjujuće je Pakard preživeo biblijski susret bez veće povrede ssem iščašenog kolena.

Pakard je donekle imao sreće što ga je zgrabio grbavi kit. Uprkos tome što su bili jedna od najvećih vrsta kitova, ovi giganti veličine školskog autobusa uglavnom jedu na sitnim morskim stvorenjima kao što su sitne ribe, kril i planktona, što znači da im je grlo obično široko samo 10 do 20 centimetara.

Pakard nijemogao da završi u stomaku zveri, ali jezik od 4 tone mogao je lako da satre čoveka. Umesto zuba, grbavi kitovi imaju 270 do 400 pramenova sličnih noktima koji se nazivaju usne ploče. Love otvaranjem usta na oko 90 stepeni pre nego što se velikom brzinom bace brzim zamahom repova. Ovaj iskorak stvara vuču koja prisiljava vodu, zajedno sa plenom, u njihova usta.

Autor: redportal.rs

#grbavi kit

#kit

#rionioc

#usta