Najbitniji sastanak Bajdenove turneje

Ubedljivo najbitniji sastanak evropske turneje američkog predsednika Džoa Bajdena biće planirani razgovori sa Vladimirom Putinom u Ženevi danas.

Bajden je Putina nazvao "vrednim protivnikom", ali je izrazi i uverenje da će doći do saradnje sa ruskim predsednikom, međutim, upozorio je da "ako se nastavi sa sajbernapadima i ostalim agresivnim aktima prema SAD, da će se odgovoriti na pravi način".

Kako navode neimenovani izvori evropskih agencija, Bajden će se fokusirati na diplomatiju, sajbernapade i uhapšenog ruskog opozicionara Navaljnog. Ono što se još dodaje jeste i kontrola oružja između dve sile, sa tim da je Rusija pristala na petogodišnje produženje trajanja sporazuma u januaru ove godine.

Ovo će biti prvi sastanak Bajdena i Putina od kad je Bajden preuzeo Ovalnu kancelariju u januara. I jedna i druga strana su svesne da su trenutni odnosi loši i da nema previše vere kada je u pitanju poboljšanje odnosa.

Ono na šta će Bajden još usmeriti pažnju, a prenosi Euronews, jeste "mešanje Putina u demokratske izbore, prestanak tenzijom sa Ukrajinom i pružanje bezbednosti hakerima".

Sa druge strane, Putin ima u planu da pokrene pitanje bezbednosti, ali i da povrati osnovnu komunikaciju. Glavni cilj ruskog predsednika biće povlačenje crvene linije koja će pokazati Bajdenovoj administraciji dokle može da ide.

A kao glavno Putinovo pitanje i glavna tema biće aspiracija Ukrajine da uđe u NATO. Kada je prošli put pokrenuto to pitanje, došlo je do aneksacije Krima.

Autor: redportal.rs

#bajden

#putin

#sastanak

#ženeva