Američka vlada predstavila plan borbe protiv unutrašnjeg terorizma

Američka vlada je danas predstavila nacionalnu strategiju za borbu protiv unutrašnjeg terorizma, što je jedan od prioriteta predsednika Džozefa Bajdena posle niza rasističkih napada poslednjih godina i napada na Kongres SAD u januaru.

Nasilni domaći ekstremisti predstavljaju "povećanu pretnju za zemlju u 2021. godini", rekla je novinarima visoka zvaničnica američke administracije koja nije želela da joj se navede ime. Navela je da najsmrtonosnije pretnje stvaraju pristalice belih suprematista i pripadnici antivladinih milicija.

Ona je naglasila da je najavljeni plan ideološki neutralan i usmeren ka svim oblicima terorizma. Plan se zasniva na četiri stuba koji su više smernice, a ne konkretne mere s ciljevima prevencije, prekida i odvraćanja, uz istovremeno očuvanje ličnih sloboda.

Bajdenova administracija pre svega želi da poboljša razmenu informacija na saveznom i lokalnom nivou o ekstremističkim grupama ili aktivistima. Ministarstvo pravde i savezna policija su tako uspostavili novi nacionalni sistem upozorenja na slučajeve povezane s terorizmom.

Vlada takođe želi da se usmeri na regrutovanje aktivista i pozive na nasilje uz saradnju sa velikim tehnološkim grupama i društvenim mrežama. Vlada će uz to sistem sudskog gonjenja ekstremista poboljšati regrutovanjem analitičara, istraživača i tužilaca.

Četvrti stub je borba protiv elemenata koji dugoročno doprinose terorizmu kao što su ekonomske nejednakosti, osobe koje su zaboravljene u privredi 21. veka, strukturnom rasizmu i širenju oružja, rekla je američka zvaničnica.

Džozef Bajden je u inauguralnom govoru 20. januara obećao da će SAD, posle nekoliko napada poslednjih godina motivisanih rasizmom i antisemitizmom, pobediti politički ekstremizam, belu supremaciju i unutrašnji terorizam.

Autor: redporta.rs

#Amerika

#Terorizam

#borba

#plan

#unutrašnji terorizam