Ministarstvo trgovine SAD je objavilo da će u petak ukinuti mogućnost slanja poruka na WeChat aplikaciji, kao i skidanja video-klipova sa TikToka.

Zvaničnici su izjavili da će Tramp možda obustaviti ukidanje aplikacije pre nedelje kada bi ta mera bila pokrenuta, vlasnici TikToka pokušavaju svim silama da do dođu do sporazuma s Trampom.

ByteDance, vlasnik TikToka, zajedno sa Oracle Corp firmom je u pregovorima oko pravljenja novog TikTok Global aplikacija, koja bi bila kompromis i više u skladu sa zaštitom privatnosti koje SAD propisuje. ByteDance mora prvo da dobije Trampovu podršku za ovu ideju.

Zvaničnici iz SAD su izjavili da neće sprovoditi dodatne mere na TikToku pre 12. novembra, što ostavlja prostora za dogovor između te kompanije i SAD. Osnovni TikTok će ostati isti do 12. novembra, rekao je ministar trgovine Vilbur Ros za Fox Business.

Ministarstvo je reklo da će ova mera "zaštiti korisnike u SAD tako što će eliminisati pristup ovoj aplikaciji i tako im oslabiti funkcionalnost".

Akcije Oracle kompanije su pale za 1.6% posle ove vesti.

Ova mera će popularnim rečnikom "skinuti" platformu ovoj aplikaciji u SAD, u ep prodavnici androida i Apple.

Mera neće zabraniti kompanijama iz SAD da koriste WeChat u svrhe biznisa van SAD. To će pomoći određenim kompanijama koje koriste ovu aplikaciju u svrhu komunikacije sa potrošačima iz Kine.

Mera neće zabraniti transakciju sa vlasnikom WeChat sa drugim firmama u njegovom vlasništvu, kao što i neće zabraniti skidanje aplikacije sa bilo koje onlajn prodavnice.

Mera ide uz uredbu predsednika Trampa iz 6. avgusta koja je dala rok od 45 dana ministarstvu trgovine da odluči koje aspekte aplikacija treba blokirati u ime nacionalne bezbednosti. Taj rok ističe u nedelju.

Zvaničnici iz ministarstva trgovine su rekli da su preduzeli ogromne korake zbog bezbednosnog rizika koja ova aplikacija donosi. Kina i te kompanije su demantovale SAD da se info sa aplikacije koristi za špijunažu.

Ros je izjavio:

- Preduzeli smo sve mere da preduhitrimo Kineski maliciozno prikupljanje ličnih podataka građana SAD, dok promovišemo naše vrednosti, demokratske norme i agresivno poštovanje zakona SAD.

Mera će se javno ozvaničiti u 2.45 č. (8:45 a.m. EDT) u petak.

Autor: David Shepardson / Red portal

#SAD

#Tik Tok

#kina

#tramp