Nesuglasice nastale zbog otvaranja rudnika u blizini češke granice

Češka vlada je poslala Varšavi nacrt predloga o okončanju nesuglasica zbog otvorene jame rudnika u Poljskoj u blizini češke granice, i planu da se počne sa pregovorima ove nedelje, izjavio je danas Ričard Brabek, češki ministar za očuvanje životne sredine.

Češka vlada želi da Poljska sprovede specijalne mere i da pokrije troškove negativnog uticaja rudnika, preneo je Rojters.

Takođe, planira i da traži 40 do 50 miliona evra odštete da zameni cevovode u određenim oblastima.

Česi koji žive blizu poljske granice i razne ekološke grupe kažu da je kvalitet pijaće vode oštećen zbog rudinka Turov, kojim je upravljala poljska državna kompanija, a dodaje se i da su dobijali mnogo prašine i buke iz rudnika.

- Počećemo pregovore u četvrtak i spremni smo da razgovaramo i na teži način ako treba - poručio je Ričard Brabek putem Tvitera. Portparol poljskog ministarstva za klimatska pitanja je potvrdio da je stigao predlog od Češke za razgovor.

U februaru je češka vlada podnela tužbu protiv Poljske pred sudom EU, rekavši da je rudnik, za koji je poljska vlada izdala obećanje o nastavku operacija, uništavao zajednice u Češkoj.

Sud je u maju naredio Poljskoj da prekine sa iskopavanjem rude do konačne odluke, ali je Varšava odbila da postupi po naređenju suda, i poručila da želi da otpočne pregovore sa Česima, koji bi doveli do povlačenja tužbe.

- Predlog uključuje uslove za koje želimo da ih Poljska ispuni pre potencijalnog povlačenja tužbe - kazao je Brabek.

Autor: Tanjug

#poljska

#rudnik

#češka