Kandidat demokrata apsolutni favorit

Bajden ima 264 elektorska glasa, Tramp 214. To znači da je kandidatu demokrata potrebno još 6, dok je kandidatu republikanaca potrebno još 56 glasova elektorskog koledža.

U igri su još Nevada (6), Pensilvanije (20), Severna Karolina (15), Džordžija (16), Arizona (11) i Aljaska (3), sa tim što se očekuje da Tramp odnese glatku pobedu na Aljasci i time dobije 3 nova elektorska glasa.

Iako je Bajden proglašen za pobednika u Arizoni, tamo brojanje glasova traje još uvek i na 88% obrađenog uzorka razlika je svega 69.341 glas u korist Bajdena. Ta razlika se u odnosu na juče gotovo prepolovila i brojni članovi Trampovog tima najavljuju tesnu pobedu Trampa za oko 30.000 glasova razlike. To bi značilo da Bajden ne bi imao 264 elektorska glasa, već 253 što bi ga udaljilo od pobede.

IZVOR: TW / @RyanAFournier

Šta je potrebno Bajdenu i Trampu za pobedu?

Čak i da Bajden izgubi Arizonu, dovoljan mu je samo preokret u Pensilvaniji da postane 46. predsednik Sjedinjenih Država. U slučaju da izgubi Arizonu (11), a pobedi u Pensilvaniji (20), imaće 273 elektorska glasa i što je neophodno za pobedu. Ukoliko Arizona ostane plava, Bajdenu je dovoljna pobeda u bilo kojoj preostaloj državi (osim Aljaske) za predsednički mandat.

Za Trampa je situacija mnogo teža. Bez Pensilvanije ne može ni da razmišlja o 2. predsedničkom mandatu. U slučaju pobede u Nevadi, Severnoj Karolini, Džordžiji, Arizone i na Aljasci, Tramp će imati 265 elektorskih glasova i ostaće kratkih rukava. Tramp je u prednosti u Pensilvaniji za oko 160.000 glasova, ali ta razlika lako može da se istopi zbog glasova poštom koji su pretežno glasovi demokrata. Kada se u obzir uzme činjenica da je u Filadelfiji ostalo još 20% glasova da se prebroji, Trampova prednost ne deluje nedostižno.

IZVOR: TW / @Independent

Pensilvanija nosi sve, a najrealnije je da rezultati stignu u petak.

Autor: redportal.rs

#Američki izbori

#bajden

#tramp