Posle 5 godina proboj! 🤓

Verovatno smo više decenija udaljeni od trenutka kada ćemo moći da komotno gradimo i dizajniramo organe u laboratoriji. Veliki problem imamo u tome što sve što mi načinimo nema vaskularitet, odnosno krvne sudove i prokrvljenost. Bez toga, nema ishrane celija i normalnog funkcionisanja organizma.

Da bi podstakla ljude da se pozabave ovim problemom, NASA je postavila nagradu u vrednosti od 500.000 evra (još 2016. godine) za prva tri naučna tima koja uspeju da stvore debeli, metabolički funkcionalan ljudski vaskularizovani organ.

Pet godina kasnije, pojavila su se dva pobednika.

Oba pobednika su iz Wake Forest Institute for Regenerative Medicine u SAD. Oni su zauzeli prvo i drugo mesto, za treće mesto i nagradu od 100.000 evra bore se još dva tima.

Timovi su pokazali da njihova 3d štampana tkiva su sposobna da vrše perfuziju tj. da vrše proces donošenja hranljivih materija do ćelija i odnošenja metaboličkog otpada. Dizajnirali su debelo tkivo kroz koje hranljive materije i kiseonik teku. Koristili su kalupe sačinjene od gela, u kojima je tkivo uzgajano. Kalup je nakon toga rastvoren, što ostavlja tkivo i veštačke krvne sudove funkcionalnim i netaknutim.

Kako objašnjava Džim Rojter iz NASA:

Ne mogu da više naglasim koliko je ovo impresivan podvig. Kada je NASA započela ovaj izazov još 2016. godine - mi uopšte nismo bili sigurni da će postojati pobednik.

Autor: redportal.rs

#3D štampano tkivo

#Nagrada

#izazov

#nasa

#pobednik

#tehnologija