Prve doze iz SAD kreću već u avgustu

Vođe država Grupe 7 industrijalizovanih država sveta su se dogovorile na samitu da doniraju najmanje milijardu vakcina protiv koronavirusa državama u razvoju širom sveta. Od ukupnog broja, 500 miliona doza će donirati SAD, 100 miliona Velika Britanija i oko 30 miliona Francuska.

Tematika doniranja vakcina bila je glavno obeležje sastanka predsednika Bajdena i premijera Džonsona u južnoj Engleskoj.

Kako je Bajden izjavio:

Pomoćićemo i povesti svet u borbi protiv ove pandemije, zajedno sa našim globalnim partnerima.

Vođe G7 se nadaju da će i njihov samit uneti novu i pozitivnu energiju u globalnu ekonomiju. Danas bi trebalo takođe da usvoje minimalni globalni porez na korporacije od 15%, nakon što je usvojen na sednici ministara finansija G7 pre nedelju dana. Prethodno pometnuti minimum ima za cilj da onemogući kompanije da koriste poreske rajeve da bi izbegli plaćanje dažbina.

Lideri G7 se suočavaju sa sve većim pritiskom da prikažu plan golobalne raspodele vakcina, posebno nakon nejednakosti u dopremanju pošiljki doza širom sveta.

Prema planu, oko milijardu vakcina biće donirano i dopremljeno širom sveta u sledećih godinu dana. Iz SAD prve doze krenuće u avgustu, do kraja godine planira se isporuka 200 miliona doza, a do prve polovine 2022. godine isporučiće se još 300 miliona doza vakcina.

Vakcine će se dopremati do ugroženih zemalja sitemom COVAX, koji se nije najbolje pokazao u proteklih godinu dana jer su najrazvijenije zemlje sveta direktnim ugovorima pokupile 90% slobodnih doza. Jedina zemlja koja je počela da doprema vakcine kroz COVAX je Francuska, koja je dopremila oko 628.000 doza u 7 afričkih zemalja. COVAX je do sada dopremio samo 81 milion doza širom sveta.

Autor: redportal.rs

#COVAX

#COVID-19

#Covid19

#SAD

#Velika Britanija

#covid 19

#donacija

#g7

#korona

#koronavirus

#milijardu vakcina

#vakcine