Britanski premijer predsednika SAD dočekao u primorskom odmaralištu

Britanski premijer Boris Džonson dočekao je danas američkog predsednika Džoa Bajdena u engleskom primorskom odbaralištu Karbis bej, uoči početka samita G7 u petak.

- Predivno je, ne želim da idem kući - rekao je Bajden komentarišući pogled koji se pruža na more dok je šetao sa prvom damom SAD Džil Bajden, britanskim premijerom i Džonsonovom suprugom Keri, prenosi Rojters.

Ovo je 1. sastanak Džonsona i Bajdena, a kako je ranije objavljeno, dvojica lidera izneće danas, tokom razgovora u Londonu, zajedničku viziju za "održivi globalni oporavak" od pandemije koronavirusa.

Uoči sastanka, iz Dauning strita je saopšteno da će se sastanak fokusirati na klimatske promene, bezbednost, globalni trgovinski sistem i odbranu demokratije, a pozabaviće se i pitanjima kako da se bezbedno putuje po svetu.

Najavljeno je da će razgovarati i o Severnoj Irskoj, neslaganjima EU i velike Britanije oko implementacije Bregzit protokola i drugim temama.

Kako prenosi Skaj njuz, očekuje se da će se dvojica lidera složiti oko toga što je najavljeno kao nova Atlantska povelja - odgovor na deklaraciju o posleratnoj saradnji između Vinstona Čerčila i predsednika Frenklina Ruzvelta iz 1941. godine.

- Dok su Ruzvelt i Čerčil razmatrali kako da se pomogne svetu da se oporavi od rata, danas se moramo baviti sasvim drugačijim, ali ne manje zastrašujućim izazovom - kako da se se bolje oporavimo od pandemije koronavirusa - rekao je Džonson uoči sastanka.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#bajden džonson