Osumnjičeni je svoje aktivnosti vodio u Poljskoj, Evropskoj uniji i drugim zemljama kako bi oslabio poziciju Poljske u EU i na međunarodnoj sceni

U Varšavi je priveden državljanin Poljske pod optužbom za špijunažu u korist Rusije, saopštilo je Generalno tužilaštvo te zemlje. Kako prenosi Sputnjik, Januš N. je uhapšen 31. maja.

Prema informacijama zvanične agencije RAR, on je bivši novinar lista Vprost. Operaciju su izveli pripadnici Agencije za unutrašnju bezbednost po nalogu tužioca Mazovjeckog međuokružnog odeljenja za organizovani kriminal i korupciju.

Januš N. je sada u pritvoru i preti mu kazna do 10 godina zatvora. Prema tužilaštvu, pritvorenik je sprovodio aktivnosti u korist Rusije koje je intenzivirao nakon što je njegov kolega prethodno priveden zbog sumnje za špijunažu. Januš N. je u ime lica koja deluju u interesu ruske obaveštajne službe pokušao da uspostavi kontakt sa poljskim i stranim političarima, uključujući one koji rade u Evropskom parlamentu.

Osumnjičeni je svoje aktivnosti vodio u Poljskoj, Evropskoj uniji i drugim zemljama kako bi oslabio poziciju Poljske u EU i na međunarodnoj sceni, navodi se su saopštenju. Prilikom pretresa u stanu osumnjičenog oduzeto je više od 300.000 zlota (oko 80.000 dolara) i mnogi elektronski mediji.

Autor: redportal.rs

#hapšenje

#poljska

#rusija

#Špijun

#špijunaža