Završne faze su u toku

Raketa kojom će sledeće nedelje Kina konačno poslati svoju prvu ljudsku posadu u svemir je postavljena na mesto lansiranja. Posadu koja će biti poslata na kinesku svemirsku stanicu čine 3 tajkonauta (kako se inače zovu kineski astronauti, ili kosmonauti) čija će misija trajati ukupno 3 meseca. Za ovo vreme je predviđeno da steknu iskustvo u tzv. svemirskom hodu (kretanju van stanice i letelica), popravkama i održavanju tehnike u uslovima koji važe van planete.

Foto: Xinhua News Agency/Wang Jiangbo

Glavni deo kineske svemirske stanice, koja se inače zove Tijanh ili Nebeska harmonija, poslat je u orbitu 29. aprila, dok je tovar koji je sadržao gorivo, hranu i ostalu opremu poslat prošlog meseca. Tokom ovih misija su se desile i neke nepredviđene stvari, tako da se sećamo da neki delovi letelica kojima su moduli i terei slati u svemir padali po Zemlji u roku od nekoliko dana pre nekoliko nedelja, ali se ipak sve lepo završilo. 😊

Raketa Long March-2F Y12 čiji je zadatak da ponese letelicu Šenžou 12 (Shenzhou-12) je juče postavljena u Džijukan satelitskom lansirnom centru, saopštili su iz Kineske kancelarije za ljudsku svemirsku inženjeriju.

Svemirska agencija planira da obavi 11 letova do kraja 2022. godine, a predviđeno je da se na stanicu odnesu još dva laboratorijska modula kojima će se ona proširiti, kao i dodatna posada i zalihe. Sledeći let je predviđen za septembar, dok će posadu stanice činiti mešovita ekipa veterana svemirskih letova i novih ljudi, a u ovoj misiji će učestvovati i ženski tajkonauti.

Kina ne učestvuje u radi Međunarodne svemirske stanice (MSS), pre svega zbog brige SAD koja sa nepoverenjem gleda na tajnovitost kineskog svemirskog programa i njegove veze sa aktivnostima koje sprovodi vojska. Ipak, i pored ovoga, očekuje se poseta i stranih astronauta kineskoj svemirskoj stanici. Predviđeni životni vek ove stanice je 15 godina, tako da će vrlo verovatno nadživeti MSS.

Autor: redportal.rs

#kina

#kineska svemirska raketa

#svemirska raketa