Kupci kažu da su ukusni

Neki bi se mogli naježiti, ali u jednoj prodavnici čokolade u Merilendu 17-godišnji insekti "lete" s polica.

Sara Dvajer, iz Chouquette Chocolates u Betsedi, započela je oblaganje čvrčaka čokoladom i prodavala ih kada se periodični ckilus Brud X pojavio ovog proleća prvi put od 2004. godine.

Sada njena prodavnica čokolade ima desetodnevni zaostatak za narudžbama ccvčaka. Ukusni su, kaže ona.

- Kada kombinujete čokoladu, cimet i orašastost buba, to vam zaista daje onaj praznični osećaj kada šetate velikim gradom, a prže orahe na pločniku, taj miris cimeta, zaista je dobar ukus - rekla je Dvajer.

Dvajer i njeni zaposleni sakupljaju cvrčke sa drveća iza čokoladnice. Njih je je toliko mnogo, da sleću pravo na zaposlene. Cvrčci se zatim stave u papirnatu vreću i stave u zamrzivač, gde ih hladna temperatura uspava pre nego što umru. Zatim se cvrčci skuvaju da se očiste, i onda stave u fritezu da bi bili hrskavi.

Jednom kad su cvrčci prženi, Dvajer ih posipa ili cimetom ili slanim začinom Old Bay i spremni su za prelivanje čokoladom.

- Išla sam u slastičarsku školu u Parizu da naučim svoju tehniku potapanja. Prilično sam sigurna da niko nije mislio da ću je koristiti na cvrčcima - rekla je.

Za Dvajerovu ovo je šansa da se potrošači upoznaju sa nekom vrstom proteina za koje misli da će biti mnogo popularniji sledeći put kada ovi insekti počnu ponovo da pevaju.

- Nema dovoljno proteina oko onas i mislim, da zaista mislim, da 2038. godine ljudi uopšte neće dvaput razmisliti o tome da pojedu cvrčka - rekla je Dvajer.

Autor: redportal.rs

#Cvrčci

#Insekti

#jeslo

#slatkiši

#čokolada