Ovo vino iz Bordoa provelo 14 meseci na brodu Međunarodne svemirske stanice, a navodno je nekoliko godina stariji nego što jeste

Pre oko 20 godina, neko grožđe iz regije Bordo u Francuskoj je ubrano, usitnjeno i fermentisano u merlot, baš kao što je bezbrojno slično grožđe bilo pre njih. Zatim je u novembru 2019. godine to srećno grožđe lansirano u svemir.

Ovo svemirsko vino - zapravo 12 boca merloa Petrus 2000, čija se vrednost obično procenjuje na oko 6000 dolara po komadu - provelo je 438 dana na brodu Međunarodne svemirske stanice (ISS), gde se tim neverovatno disciplinovanih astronauta uzdržao da ga popije. Vino je mnogo puta kružilo oko Zemlje, podložno neizvesnim efektima mikrogravitacije i kosmičkog zračenja, pre nego što se konačno vratilo na zemlju u kapsulu SpaceX Dragon 14. januara 2021.

Sada jedna od onih boca retkog kosmičkog vina može biti vaša, ako ste milioner.

U izjavi objavljenoj 4. maja, aukcijska kuća Kristis najavila je da će prodati jednu bocu svemirskog leta Petrus 2000 putem svoje veb stranice za privatnu prodaju (brokerska usluga koja povezuje privatne kupce i prodavce izvan aukcijske kuće). Očekuje se da će boca doneti oko milion dolara, a dolazi upakovana u prilagođeni kovčeg koji uključuje bocu zemaljskog Petrus-a 2000 (tako da vi i vaši bogati prijatelji možete upoređivati tanine ili bilo šta drugo) i vadičep napravljen od meteorit.

Prihod od ove prodaje pomoći će u finansiranju budućih istraživanja svemirskog vina kompanije Space Cargo Unlimited, privatne kompanije koja je boce poslala na ISS 2019. godine. Kompanija u radu ima još pet eksperimenata povezanih sa vinom, uključujući studiju efekata mikrogravitacija na mladicama vinove loze i plan za proučavanje procesa fermentacije u svemiru.

Da li je ukus svemirskog vina drugačiji? Prema testu slepog ukusa sprovedenom u martu 2021. godine, odgovor je da! Kada je panel od 12 ljudi (uključujući i vinske stručnjake i naučnike) pijuckao čašu svemirskog leta Petrus 2000 uz čašu redovne zemaljske sorte, otkrili su jasne razlike.

- Otkrila sam da postoji razlika i u boji i u aromatima i u ukusu - rekla je panelistkinja i vinska spisateljica Džejn Anson za CNN.com. Dodala je da je svemirski ukus "malo više evoluirao" od vina koje je ostalo na Zemlji, kao da je odležalo dodatne dve do tri godine dok je bilo u svemiru.

Iako naučnici još uvek ne razumeju u potpunosti efekte mikrogravitacije i kosmičkog zračenja na živa bića, prošla istraživanja su pokazala da produženo izlaganje oboje može ubrzati genetske promene. Jedan od istaknutih primera: Nakon što je godinu dana proveo na brodu ISS, astronaut Skot Keli pokazao je promene u ekspresiji gena povezane sa njegovim imunološkim sistemom i sistemima za obnavljanje DNK, koje su trajale i godinu dana nakon njegovog povratka na Zemlju.

Autor: redportal.rs

#merlot

#svemir

#vino