Prva serija Atomika konačno gotova, ali je policija zaplenila

Godine 2019. grupa naučnika i destilerija odlučila je da stvori smelu novu vrstu pića: Atomik, zanatski alkohol napravljen od sastojaka uzgajanih u još uvek radioaktivnoj zoni isključenja Černobilske nuklearke.

Sada je prva serija Atomika konačno gotova - i svih 1.500 boca zaplenili su ukrajinski agenti tajnih službi iz nepoznatih razloga, navodi se u izjavi proizvođača Atomika, kompanije The Chernobil Spirit Company.

- Čini se da nas optužuju da koristimo falsifikovane ukrajinske akcizne marke, ali to nema smisla, jer su boce namenjene britanskom tržištu i jasno su označene važećim akciznim markama u UK - rekao je Džim Smit, osnivač kompanije i profesor Univerziteta u Portsmoutu u Velikoj Britaniji, a navodi se u saopštenju.

Elina Smirnova, advokat koji zastupa kompaniju, dodala je da je zaplena "očigledno kršenje" ukrajinskog zakona. Ako se Atomik ipak probije na police, to će biti prvi potrošački proizvod iz regije Černobilj od neslavnog sloma 1986. godine, saopštila je kompanija.

Foto: University of Portsmouth

Ubrzo nakon nuklearne katastrofe, zvaničnici su smatrali da će zona isključivanja Černobilja - 2.600 kvadratnih kilometara - oko 1.000 kvadratnih kilometara koja okružuje oštećenu elektranu - biti ljudima nenaseljena 24.000 godina. Međutim, biljke i životinje sada uspevaju u regionu - pa tako i turizam. Prema lokalnim turističkim zvaničnicima, Černobilj godišnje ostvari više od 60.000 posetilaca, a posete se povećavaju nakon debija HBO-ove miniserije Černobilj u maju 2019. godine.

Atomik je napravljen od jabuka uzgajanih u ukrajinskom okrugu Narodiči, koji se nalazi na ivici zone isključenja i koji je jako zagađen padavinama. Prema ukrajinskoj Državnoj službi za statistiku, ovaj region i dalje ima skoro 10.000 ljudi i mora se pridržavati strogih poljoprivrednih ograničenja.

Sa Atomikom, Smit i njegove kolege nadaju se da će dokazati da neki proizvodi napravljeni u blizini zone isključenja mogu biti sigurni za potrošnju, navodi se na veb sajtu kompanije. Pre nekoliko godina, tim Atomik testirao je useve raži iz zone isključenja na radijaciju i otkrio da su zrna zaista kontaminirana. Međutim, rekao je Smit, tokom trajanja destilacije uklonjeni su svi tragovi zračenja, čineći Atomik ništa opasnijim od ostalih komercijalno dostupnih žestokih pića.

Od tada su osnivači svoj recept promenili iz napitka na bazi raži u jabuka - ali, prema Smitu, proces destilacije konačni proizvod i dalje čini potpuno bez zračenja. Ako Atomik stigne do prodavnica alkoholnih pića, 75% dobiti kompanije koristiće se "za pomoć u donošenju radnih mesta i investicija u područja pogođena Černobiljem u Ukrajini i za dalju podršku zajednici", navodi se u saopštenju kompanije.

Autor: redportal.rs

#Atomik

#Jabukovača

#jabuke

#radioaktivnost

#zagađenje

#Černobilj