Opozicija i roditelji tvrde da je mučen i ucenjen

Uhapšeni beloruski novinar i opozicioni politički aktivista Roman Protaševič pojavio se na beloruskoj državnoj televiziji i u suzama priznao svoju ulogu u antivladinim protestima, u izjavi za koji je opozicija rekla da je data pod prisilom.

U svom 3. pojavljivanju otkako su vlasti 23. maja prisilile avion Rajanera u kome se nalazio da sleti u Minsk, Protaševič je u četvrtak uveče priznao da je planirao svrgavanje predsednika Aleksandra Lukašenka organizovanjem nereda i povukao ranije kritike na račun beloruskog lidera, prenosi Rojeters.

Za Lukašenka je rekao da ga je u početku kritikovao, ali da je, što se više udubljivao u politiku, sve jasnije shvatao da mnoge stvari zbog kojih su ga napadali predstavljaju pokušaj vršenja pritisaka.

Protaševič je u intervju za belorusku televiziju ONT rekao i da su pokrovitelji njegovog kanala planirali da pređu na sprovođenje "ruske agende" nakon što utihnu protesti u Belorusiji, dodaje Sputnjik.

Kako je rekao, razgovaralo se o tome da se možda napravi poseban kanal za Rusiju.

Protaševič je u intervjuu priznao i da je 2014. godine bio u bataljonu Azov u Donbasu, ali ne i u zoni borbenih dejstava.

On je dodao da se nada i da ga Lukašenko neće predati vlastima samoproglašene Luganske Narodne Republike, gde je tužilaštvo ustanovilo da je učestvovao u akcijama tokom kojih je otvarana vatra na civile.

Na kraju intervjua Protaševič je sa suzama u očima rekao da se nada da će jednog dana imati ženu i decu.

IZVOR: TW / @franakviacorka

- Bolno je videti "priznanja" Romana Protaševiča. Njegovi roditelji veruju da je mučen. Ovo nije Roman kojeg poznajem - rekao je Franak Viačorka, viši savetnik liderke beloruske opozicije Svetlane Tihanovske.

On je na Tviteru naveo da je "ovaj čovek na Gebelsovoj televiziji talac režima" i da se mora učiniti sve što je moguće kako bi se oslobodili Protaševič i još, kako tvrdi, 460 beloruskih političkih zatvorenika.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#beloruski novinar

#lukašenko novinara

#novinar priznao

#roman protaševič

#romana protaševiča