Led sve tanji i sve se brže otapa, a sve kasnije formira...

Morski led u priobalnim delovima Arktika istanjuje se čak dva puta brže nego što se prethodno pretpostavljalo. Novi model su izradili istraživači sa UCL.

Debljina morskog leda se merila visinom leda iznad vode, koje je bilo pogrešno izračunato jer je isključilo iz svojih proračuna nagomilani sneg koje je pritiskao led. Naučnici su pokušali da reše ovaj problem koristeći snežnu mapu Arktika, ali je ona bila decenijama zastarela i nije nimalo uključivala efekat globalnog zagrevanja.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu The Cryosphere, istraživači su izbacili podatke sa mape i zamenili je novim kompjuterskim modelom dizajniranim da proceni dubinu snega sa varijacijama za svaku godinu posebno. Nakon uključivanja novih informacija, došlo se do podatka da se led istanjuje čak 70% do 100% brže nego što se smatralo pre! 😨

Robi Malet, doktorand sa UCL fakulteta koji je vodio izradu studije, objašnjava:

Debljina morskog leda je adekvatni indikator tzv. zdravlja Arktika. Važan je faktor u kontekstu šireg očuvanja leda, jer je on zapravo "ćebe" koje insulira ostatak leda od sve toplijeg mora i sprečava da sam okean previše zagreje atmosferu u zimu, a sa druge strane štiti okean od sunca leti.
Prethodne kalulacije morskog leda i njegove debljine su bile bazirane na mapama koje nisu bile revidirane više od 20 godina. Svake godine led se formirao sve kasnije i kasnije u toku godine, i stoga sneg na njegovoj površini je imao sve manje vremena da se akumulira. Po prvi put, naši proračuni su uključili i ovaj faktor u predikcije i samim time dokazali da se led otapa brže nego ikada pre.

Pored navedenih metoda, naučnici su takođe koristili i satelitski radar Evropske svemirske agencije - CryoSat 2. Mereći vreme koje je potrebno radarskim znacima da se odbiju od površinu leda i ponovo registruju, izračunata je efektivna visina leda na osnovu čega je dobijen tačan podatak pune debljine leda (i iznad i ispod površine).

Cumulativnim sabiranjem podataka izračunata je stopa opadanja za tri velike obalske zone leda - Laptev, Kara i Čukči mora. Po redu, povećanja stope topljenja su iznosila 70%, 98% i čak 110% u poređenju sa pređašnjim računjanjem.

Odavno je postala norma, da na Arktiku leda nema tokom leta...

Autor: redportal.rs

#Globalno zagrevanje

#LED

#Led se dvostruko brže topi

#arktik

#morski led

#obalski led

#studija