Korak ka završetku političke krize?

U sred političke krize i nemogućnosti formiranja stabilne parlamentarne većine za nastanak vlade, izraelski Kneset uspeo je da se dogovori makar oko jednog značajnog pitanja, a to je izbor predsednika države.

Većinu glasova (87/120 poslanika) osvojio je Isak Hercog, koji je tako postao novi predsednik države Izrael.

Radi se o iskusnom političaru, koji je bivši lider Radničke partije koja je predstavljala opoziciju još uvek aktuelnoj vladajućoj partiji Likud.

Hercog je stoga bio glavni konkurent Benjamina Netanjahua za poziciju premijera na izborima 2013. godine, ali je popularni Bibi tada bio uspešniji i odneo pobedu.

Predsednička funkcija u Izraelu je više ceremonijalnog karaktera, o čemu govori i posredni izbor koji se vrši u parlamentu, a ne na direktnim izborima.

Hercog će na tom mestu naslediti Reuvena Rivlina, kome će mandat isteći sledećeg meseca, nakon čega će predati dužnost svom mlađem kolegi.

Novoizabrani predsednik Izraela je sin Šaima Hercoga, nekadašnjeg poznatog izraelskog političara, koji je bio i premijer ove države u periodu 1983-1993. godine.

Nakon što je pre 3 godine podneo ostavku u parlamentu i u partiji, Hercog se nalazio na mestu šefa neprofitne organizacije Jevrejska agencija, koja se bavi promocijom imigracije u Izrael.

Autor: redportal.rs

#Netanjahu

#hercog predsednik

#izabrali hercoga

#izrael predsednik

#izrael predsednika

#izraelski predsednik

#predsednik izraela