Simbol borbe i otpora

O čuvenoj italijanskoj pesmi Bella ciao snima se dokumentarni film pod naslovom Priča izvan mita.

Najpoznatija italijanska pesma, koju je na društvenim mrežama do sada poslušalo više od milijardu ljudi, postala je simbol borbe i otpora širom sveta. Pevali su je u desetinama raznih pobuna, demonstracija i štrajkova, od učesnika Arapskog proleća, do protesta "Okupiraj SAD" i "Okupiraj Mumbaj", piše agencija Ansa.

Pevali su je i oni koji su protestovali protiv globlizacije, bila je himna boraca za zdravu okolinu i zaštitu ambijenta, demonstranti u Sudanu su, takođe, pevali Bella Ciao, intonirana je prilikom sahrane ubijenih karikaturista francuskog časopisa "Šarli ebdo", pevali su je učesnici demonstracija u Turskoj, Čileu, Libanu...

IZVOR: YT / BattleForTelenuovo

- Uvereni smo da je ova pesma nasleđe svih i da ćemo kroz film otkriti njenu globalnu važnost - rekao je kreativni producent Andrea Romeo.

Pesma je postala i tipičan fenomena globalizacije, po njenoj melodiji se prepoznaje televizijska serija Kuća od karata, reklama za jedan proizvod u Meksiku, uz muziku Bele ćao se promoviše reklama za Netfliks u Saudijskoij Arabiji.

Režiserka dokumentarnog filma Ðulija Ðaponezi najavljuje u filmu nove i neke manje poznate detalje vezane za pesmu koje je, kaže, otkrila u toku višegodišnjeg istraživanja i priprema za snimanje dokumentarnog filma. Italijanska televizija RAI, koja zajedno sa dve privatne produkcijske kuće radi film, najavljuje da će taj dokumentarac biti predstavljen publici u decembru ove godine.

Autor: redportal.rs

#Bella Ciao

#otpor

#pesma

#simbol