OPEK+ smatra stanje na globalnom tržištu boljim nego na početku godine

Cene nafte su porasle uoči i tokom današnjeg mesečnog sastanka grupe OPEK+, nakon što je Zajednički ministarski odbor za nadzor te alijanse (JMMC) signalizirao da neće biti promene planova za povećanje julske proizvodnje za 840.000 barela dnevno (BDP - barrel per day).

Američka WTI nafta je na prepodnevnom trgovanju u 9:05 časova po istočnoameričkom vremenu ojačala za 3,36 odsto na 68,61 dolara za barel, a severnomorska nafta Brent se trgovala po ceni iznad 71 dolara, nakon što je ujutro prvo probila nivo od 70 dolara, izveštava portal oilprice.com.

Foto: Pixabay.com/wasi1370

Trenutno, cena Brenta je, prema podacima sa tog portala koji prati kretanja na tržištu u realnom vremenu, u porastu za 2,65 posto i iznosi na 71,16 dolara za barel.

Na sastanku JMMC-a je rečeno da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, odnosno gupa OPEK+, smatra stanje na globalnom tržištu crnog zlata boljim nego na početku ove godine i da će grupa pažljivo pratiti tekuće razgovore o iranskom nuklearnom sporazumu koji bi uskoro mogao da rezultira legitimnim povratkom iranske nafte na tržište.

- Projekcije za naftu su uglavnom nepromenjene u odnosu na naš poslednji sastanak, uz očekivani rast potražnje za 6,0 miliona barela dnevno na oko 96,5 miliona barela dnevno u ovoj godini, što je porast od 6,6 procenata - rekao je generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo na sastanku JMMC-a, koji je prethodio sastanku grupe OPEK+.

Dodao je da su, kao i u slučaju ekonomije, perspektive ovog tržišta u daljem toku 2021. vrlo obećavajuće.

- Štaviše, predviđamo da će potražnja premašiti 99 miliona barela dnevno u četvrtom tromesečju, što bi nas vratilo na raspon nivoa tražnje pre pandemije - naveo je Barkindo.

To nagoveštava da, uprkos još uvek visokim neizvesnostima vezanim za kovid-19, posebno u delovima Azije, naftni kartel očekuje da će se tržište prilagoditi i apsorbovati dalje povećanje proizvodnje, kao i povratak iranskih barela.

- Očekujemo da će se predviđeni povratak iranske proizvodnje i izvoza sprovesti na uređen i transparentan način, kako bi se održala relativna stabilnost cena na čemu smo naporno radili od aprila prošle godine - naglasio je Barkindo.

Autor: Tanjug

#Ekonomija

#barel

#brent

#cena nafte

#nafta