Svi najviši evropski lideri prisluškivani

Zajednička istraga evropskih medija o skandalu sa prisluškivanjem visokih evropskih zvaničnika od strane američke tajne službe NSA dovela je do saznanja da je glavnu pomoć Amerikancima pružila danska obaveštajna služba.

Naime, žrtve prisluškivanja bili su mnogi lideri evropskih zemalja, na čelu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i tadašnjim predsednikom Savezne Republike Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom.

Skandal sa špijunažom saveznika 1. put je isplivao u javnost 2013. godine, ali su novinari tek sada prvi put dobili pristup izveštajima iz čijih se detalja vidi da je vojna obaveštajna služba Danske (FE) pružala podršku NSA u ovom špoijunskom poduhvatu.

Naime, mediji su ostvarili uvid u dokument koji govori o tome da je danska vlada u tajnom istražnom postupku uspela da prikupi informacije o saradnji vojne službe FE sa američkom NSA između 2012. i 2014. godine. Taj izveštaj sadrži dokaze o prisluškivanju vodećih političara u Švedskoj, Norveškoj, Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj.

Meta prisluškivanja, pored državnika, bili su i lideri najvećih opozicionih partija, poput Pera Štajnbrika, najveći konkurent Angele Merkel za poziciju kancelara, iz redova Socijaldemokrata.

Opseg saradnje danske službe sa Amerikancima bio je ogroman, pa se čak protezao i na aktivnosti usmerenih protiv same vlasti SAD. Kada je danska vlada stekla potpuni uvid u obim saradnje 2 službe, primorala je celo rukovodstvo svoje vojne obaveštajne službe da podnese ostavku.

Autor: redportal.rs

#amerikanci prisluskivali

#priskuskivanje merkel

#prisluskivali angelu

#prisluskivali merkel

#prisluskivali merkelovu

#prisluskivanje merkelove