To je hteo da uradi zbog njene kritike politike vlade prema migrantima

Protokol četova i mejlova austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i nekadašnjeg ministra finansija Tomasa Šmita pokazao je da je vlada dugo pripremala akciju protiv rimokatoličke crkve, zbog njene kritike politike vlade prema migrantima.

To proizilazi iz dokumenta aktuelne istrage protiv kancelara Kurca zbog navodnih lažnih iskaza pred istražnim odborom u vezi afere "Ibica". Ministarstvo finansija je 4. marta 2019. dobilo od vlade zahtev za pravljenje spiska svih poreskih povlastica verskih zajednica.

Devet dana kasnije ministar Šmit je dobio nalog od Kurca da "da gas" protiv predstavnika crkve. On je, prilikom sastanka sa generalnim sekretarom Biskupske konferencije Peterom Šipkom, najavio "pretresanje" poreskih olakšica crkve i smanjenje podsticajnih sredstava. Nakon tog sastanka "palo" je sporno obećanje Šmitu - "dobićeš sve što želiš".

Dve nedelje kasnije je Šmit postavljen na mesto šefa državnog holdinga OeBAG, a Kurc je pred istražnim odborom tvrdio da nije bio upućen niti pitan za to postavljanje. Predstavnici crkve polaze od toga da je tadašnja pretnja bila vezana sa kritikom crkve politike prema migrantima.

Naime, 1. marta 2019. Šipka je nazvao planirano pritvaranje podnosilaca molbi za azil kao "napad na ljudska prava". Međutim Ministarstvo finansija odbacuje tvrdnje crkve i objašnjava da su poreski privilegije rimokatoličke crkve u visini od 15 milijardi evra, te da se u okviru sprovođenja poreskih olakšica analiziraju i poreske privilegije grupa i organizacija.

Autor: redportal.rs

#Austrija

#Rimokatolička crkva

#kancelar

#kurc