Ubrzo je usledio odgovor od Alekseja Puškova

Ministarka energetike SAD Dženifer Grenholm, komentarišući pitanje sankcija protiv gasovoda Severni tok 2, koji inače ne podržava, ocenila je da je prirodni gas proizveden u Rusiji navodno najprljaviji na svetu.

Ona je tokom saslušanja u Komitetu Predstavničkog doma američkog Kongresa za nauku, svemir i tehnologiju rekla da SAD smatraju gasovod veoma opasnim.

- Njime se prevozi 'najprljaviji' prirodni gas na zemlji bez ikakvog vođenja računa o bezbednosti u vezi sa emisijom metana. To je loše za našu klimu - smatra ministarka.

S tim u vezi, ruski senator Aleksej Puškov izjavio je da je ministarka energetike, predstavljajući se kao specijalista, zaboravila da napomene da se američki gas, koji stiže u Evropu, za razliku od ruskog, sastoji i iz `molekula slobode`.

Foto: flick.com/Совет Федерации / The Council of Federation

Senator je uveren da tako misli i ministarka, ali da je prosto zaboravila da kaže to.

Podsetimo, ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio da Vašington odustaje od sankcija protiv kompanije Severni tok 2 AG i njenog izvršnog direktora Matijasa Varniga i da je ta odluka u nacionalnom interesu SAD.

Projekat Severni tok 2, koji je u ovom trenutku završen 95 odsto, podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji ovog gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Autor: redportal.rs

#Aleksej Puškov

#dženifer grenholm

#severni tok 2