Planira da to učini do kraja 2030. godine 🤓

Rusiji je cilj da da pošalje na Jupiter svemirsku letelicu na nuklearni pogon, podvig vredan SF filma.

Roscosmos, Ruska federalna svemirska agencija, objavila je prošle nedelje planove za mamutski put dugačak 50 meseci. Put će bukvalno ići na malu turu Solarnog sistema, sa stajanjima kod Meseca i Venere (gde će spustiti jednu letelicu) i potom tek nastaviti ka svom ultimativnom cilju - Jupiteru.

Svemirski kamion na nuklearni pogon koji će se zvati (prikladno) ZEVS, prvo će se zaputiti ka Mesecu gde će se letelica odvojiti od njega. Potom će proći pored Venere da bi tu odbacio još jednu letelicu i uz pomoć njene gravitacije se bolje pozicionirao za dalje putovanje ka Jupiteru.

Kako kaže Aleksandar Blošenko, direktor Roscosmosa:

Zajedno Ruskom akademijom nauka, trenutno radimo kalkulacije koje se tiču putanje kretanja i tereta koji će letelica nositi.

Većina letelica koristi solarne panele da bi prebacila sunčevu energiju u elektricitet. Ipak, kako letelica ulazi dublje u Solarni sistem, to se dalje nalazi od Sunca i ima manje solarne energije na raspolaganju. Iako se mogu baterije koristiti kao rezerva, neke misije (poput Cassini i Voyager) su svoja napajanja bazirala na radioskopskom termoelektričnom generatoru - koji je suštinski nuklearna baterija koja koristi toplotu nastalu od raspada radioaktivnih izotopa. Ipak oni nisu nuklearni reaktori u pravom smislu te reči.

Novi projekat ZEVS, sa druge strane, je kompletan nuklearni reaktor koji će koristiti fisiju da pokreće motore svemirske letelice. Sudeći prema ruskim medijima to je supertajni projekat na kome se radi od 2010. godine i ima za cilj da stvori reaktor od 500 kilovati težak 22 tone.

Svemirski let na nuklearni pogon ima mnoge prednosti u odnosu na solarni, jeftiniji je, veoma pouzdan i može da stvori velike količine energije.

Autor: redportal.rs

#Kosmos

#Mesec

#Nuklearni pogon

#Roskosmos

#Venera

#jupiter

#nuklearni reaktor

#rusija

#svemir

#svemirska istraživanja