Mnogi su zabrinuti za prevelik uticaj koji Maskovi tvitovi imaju na vrednost kriptovaluta

Vrednost bitkoina, dogekoina i drugih digitalnih valuta je pala za oko 40 % u poslednjih nekoliko nedelja. Ilon Mask svakako nije jedini razlog za ove promene ali ni ne pomaže previše.

Bilo da se u zabavnim emisijama šali da je dogekoin "prevara" i da odjednom promeni mišljenje o bitkoinu i shvati da rudarenje šteti okolini, Maskovo ponašanje je izazvalo da mnogi trgovci kriptovalutama požele da on manje tvituje.

Preveliki uticaj koji njegovi tvitovi imaju na kretanje ovog tržišta je glavni razlog.

- Ljudi koji su slepo pratili Maska su izgubili dosta novca. Možda novac koji nikad ne mogu da vrate - rekao je Aleks Mašinski, direktor Celzijusa, firme koja se bavi trgovinom kriptovalutama.

- Kripto zajednica mora da bude odgovornija po pitanju posledica od rizika. Mnogi su pričali kako nikada nećemo videti pad tržišta zbog sve većeg institucionalnog interesa. Kada to čujete treba da se zabrinete - dodao je Mašinski.

Investitori i analitičari su posebno razdraženi zbog povećanja i pada kriptovaluta, delom zbog Ilona Maska.

Takođe ih mnogo pogađa što komentari Maska mogu toliko da utiču na vrednost valuta.

Mask nije bio oduševljen negativnim komentarima koje je dobijao na Tviteru u poslednje vreme zbog velikog pada vrednosti kriptovaluta.

Često je provodio vreme rasrpavljajući se sa tviterašima.

Sa druge strane koliko god da su neki izgubili novac, mnogi su ga i zaradili, pogotovo preko dogecoin-a koji je u jednom trenutku porastao i za 800 %.

Autor: redportal.rs

#DogeCoin

#Ilon Mask

#bitkoin

#kripto valuta

#tviter