Postoji i problem velike buke unutar vozila

Velika Britanija potrošila je 4,5 milijardi dolara na razvoj novog tipa lakih bučnih tenkova koji ne mogu da pucaju u pokretu, izvestio je Tajms.

Oklopno vozilo "ejdžaks" (Ajax) ostavilo je odličan utisak na administraciju britanskog premijera Dejvida Kamerona, da je tadašnji prvi čovek Dauning strita 10 odlučio da naruči 589 primeraka, nakon dobijenog mišljenja vojnih čelnika.

IZVOR: YT / Weapon Detective

Rokovi isporuke od tada su više puta odlagani, a vojska i dalje čeka na vozila. Tajms, međutim, otkriva da su kod novih tenkova uočeni tehnički problemi, uključujući veliku buku unutar vozila, ali još važnije da oružani sistemi ne mogu da pucaju u pokretu zbog vibracija.

Naoružan sa 40-milimetarskim topom i lakim mitraljezima, ejdžaks je namenjen bliskoj podršci pešadiji i izviđačkim jedinicama. 

Činjenica da ne može da puca u pokretu čini ga beskorisnim u tim ulogama. Uprkos tome, britanska vlada već je potrošila 3,2 milijarde funti na vozila, od ukupno planiranih 5,5 milijardi, navodi Tajms nakon uvida u dokumenta ministarstva odbrane.

Parlamentarna tela koja nadgledaju trošenje vlade veoma su nezadovoljna, a Tajmsovi izvori kažu da i nakon toliko potrošenog novca još nije isporučeno nijedno vozilo.

Autor: redportal.rs

#Velika Britanija

#ajax

#tenk

#vojska