Indijci će pokušati novim ruskim oružjem da se odupru humanitarnoj katastrofi koja im preti

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) i indijska farmaceutska kompanija Panacea Biotek započeli su proizvodnju vakcine Sputnjik V u Indiji, saopšteno je danas iz RDIF-a.

- Prva serija proizvedena u pogonima Panacea Bioteka u Badiju biće poslata u Gamaleja centar radi kontrole kvaliteta. Proizvodnja vakcine u punom kapacitetu treba da počne ovog leta - navodi se u zajedničkom saopštenju 2 kompanije, a prenosi agencija Tas.

Pogoni indijske kompanije su u skladu sa GMP standardima i prošli su proceduru prethdne kvalifikacije Svetske zdravstvene organizacije, prema RDIF-u.

Vakcina Sputnjik V je registrovana u Indiji u postupku hitnog dobijanja dozvole za upotrebu 12. aprila 2021, dok je vakcinacija protiv koronavirusa ruskom vakcinom u toj zemlji počela 14. maja.

Kako je najavljeno u aprilu, RDIF i kompanija Panacea dogovorili su se o proizvodnji 100 miliona doza Sputnjika V godišnje.

Ruska vakcija je do danas registrovana u 66 zemalja širom sveta koje zajedno imaju više od 3,2 milijarde stanovnika.

Efikasnost Sputnjika V protiv bolesti COVID-19 je 97,6%, na osnovu analize podataka o stopi zaraze ovim virusom među građanima u Rusiji koji su u periodu od 5. decembra 2020. do 31. marta 2021. godine primili obe komponente Sputnjika V, dodaje Tas.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#indija ruska

#indija rusku

#indija sputnik

#indija vakcinacija

#indija vakcinu

#indiji ruska

#indiji rusku

#indiji sputnik

#indiji vakcinacija