EU ukida putne restrikcije za građane trećih zemalja

Prema predstavniku Evropske komisije, Savet EU pozvao je države članice da dozvole putovanje strancima koji su vakcinisani odborenim vakcinama. Takođe, Evropska unija će proširiti spisak država za čije stanovnike će granice biti otvorene.

Trenutno je ulazak u EU dozvoljen iz 8 zemalja, podložno reciprocitetu: Australija, Izrael, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajland i Kina.

Prethodno je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila četiri vakcine za upotrebu od strane članica EU: AstraZeneca, Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson. Ruska vakcina Sputnjik V još uvek je na ispitivanju.

Početkom maja, Evropska komisija je predložila ublažavanje ograničenja, uzimajući u obzir uspeh vakcinacija i situaciju sa COVID-19 u trećim zemljama. Izvešteno je da EK predlaže da se dozvoli ulazak na evropsku teritoriju ne samo iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svima koji su bili potpuno vakcinisani najmanje dve nedelje pre putovanja.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo 8 zemalja kojima je odbrene ulazak u EU uskoro "značajno proširiti" i da bi na njoj trebalo da se nađe i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Autor: redportal.rs

#EU

#Putovanje

#putne restrikcije

#ulazak