Veruje se da se radi o izumrloj vrsti krokodila i koja je dosad bila nepoznata naučnicima

Lobanja krokodila koji je živeo pre 8 miliona godina pronađena je u centralnoj Australiji. Veruje se da se radi o izumrloj vrsti krokodila koja je živela pre 8 miliona godina i koja je dosad bila nepoznata naučnicima.

Lobanja je pronađena 200 kilometara od Alis Springsa u Severnoj teritoriji 2009, verovalo se da je pripadala poznatom reptilu, no sada je potvrđeno da se radi o novoj izumrloj vrsti koja će zvanično biti imenovana 2022. godine. Lobanja je pronađena u fosilnom području Alkuta u centralnom delu Australije.

IZVOR: YT / ABC Australia

- Govori nam o novim vrstama za koje nismo znali da su naseljavale centralnu Australiju. Pomalo je iznenađujuće zamisliti da je centralna Australija imala reke u kojima su mogli živeti krokodili - izjavio je dr. Adam Jejts.

Dr Jejts je rekao da, iako je bilo poznato da je rod Baru lutao ovim delom zemlje pre mnogo miliona godina, drevna lobanja otkrivena u Alkuti bila je od "neopisane vrste krokodila, koja se razlikuje od najbližih srodnika".

Nova, izumrla vrsta imala je niz anatomskih razlika od ostalih krokodila.

-To je najjači član roda Baru. Ima posebno velike zube... tako da ima manji broj zuba. Ovo je bio krokodil koji je napadao veliki plen. Veliku megafaunu - rekao je dr Jesjts.

Današnji krokodili potiču od potpuno drugačije grane porodičnog stabla krokodila.

Autor: redportal.rs

#Fosil

#Krokodil

#australija

#lobanja