Do sada je izgrađeno 95% Severnog toka 2.

Nemačka državna Pomorska i hidrografska agencija (BHS) odobrila je postavljanje cevi za gas za Severni tok 2 u nemačkim vodama, ali konstrukcija se može nastaviti tek krajem maja, saopštilo je nemačko regulatorno telo.

Dozvola se tiče postavljanje cevi dugačkih dva kilometra u nemačkoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (čine je nemačko Severno more i nemački deo Baltičkog mora) koje će moći da postave specijalni brodovi koji imaju sistem za pozicioniranje cevi, kao što je Fortuna pajplejer preneo je Tass.

- Nakon što smo pažljivo sagledali sve činjenice, ova dozvola je bila neophodna da se postave cevi dužine dva kilometara, tako da mogu da se privremeno postave u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na dnu mora dok se ne nastavi konstrukcija - navelo je regulatorno telo.

BHS je naglasila da zbog pravne suspenzije nakon reakcija ekologa, trenutno ne postoji dozvola da se gradi cevovod do kraja maja. Ranije su se dve nemačke nevladine organizacije za očuvanje životne sredine, NABU i DUH, žalile zbog izdavanje dozvole u januaru, kojom se nastavlja izgradnja gasovoda u nemačkim vodama zbog rizika za životnu sredinu.

Zbog pravne suspenzije, nije dozvoljeno da se nastavi sa izgradnjom cevovoda, međutim, od kraja maja do kraja septembra gradnja će biti moguća u skladu sa građevinskom dozvolom koja je izdata 2018. godine. Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva gasovoda totalnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje od ruske obale, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Izgradnja je obustavljena u decembru 2019. godine nakon što je švajcarska kompanija Swis Allseas napustila projekat zbog mogućih sankcija SAD. U decembru 2020. godine, nastavljena je izgradnja gasovoda, posle jednogodišnje pauze. Do sada je izgrađeno 95% Severnog toka 2.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#gas

#rusija

#severni tok 2