U pitanju je bivša ambasadorka

Predsednik italijanske vlade Mario Dragi objavio je da je njegov izbor za šefa Departmana za obaveštajnu bezbednost Elizabeta Beloni. Ova institucija nadgleda obaveštajnu i kontraobaveštajnu službu i direktno odglovara Vladi Italije.

Elizabeta Beloni ima 63 godine i njeno postavljanje na ovu poziciju imalo je široku podršku od strane italijanskih političara, pa tako i Matea Salvinija koji je Elizabetu Beloni opisao kao hrabru ženu.

Inače, gospođa Beloni je postala jedna od prvih devojaka koje su bile na prestižnom i do tada ekskluzivno muško institutu Masimiliano Masimo u Rimu, gde je učila zajedno sa premijerom Dragim.

Pored toga što je bila ambasadorka Italije u Beču i Bratislavi, bila je i prva žena na poziciji ministra spoljnih poslova i to u periodu od 2004. do 2008. godine. Tada se suočavala sa problemima poput ubijanja Italijana u Avganistanu i Iraku, kao i spasavanju Italijana pogođenih cunamijem 2004. godine.

Jedna od prvih žena na prestižnom institutu, prva žena na mestu ministra spoljnih poslova, prva žena na čelu obaveštajnih službu. Gospođa Beloni definitivno probija led kada su u pitanju dostignuća žena u Italiji. 😁💪

Autor: redportal.rs

#Italija

#Obaveštajna služba

#špijunaža

#žena