U Belorusiji počinju vojne vežbe Slovensko bratstvo 2020, ali ove godine bez učešća Vojske Srbije

Vojnici koji učestvuju u vojnim vežbama Slovensko bratstvo 2020 u blizini beloruskog Bresta izveli su brojne vatrene zadatke tokom početne faze vežbe, saopštilo je u četvrtak belorusko Ministarstvo odbrane.

- Vazdušno-desantne snage obe države prešle su vodene prepreke i izvršile brojne vatrene zadatke koristeći haubice D-30, navođene protivtenkovske rakete i minobacače. Ruski gardisti podržavali su beloruske kolege samohodnom artiljerijom 2S-9 Nona-S 120 mm - obelodanilo je ministarstvo.

U vežbama učestvuju pripadnici 38. vazduhoplovne brigade Brestovske garde beloruskih sanga za specijalne operacije i ruske vazdušno-desantne trupe iz sastava 76. gardijske vazduhoplovne divizije. Vežbe su trenutno u prvoj fazi. Druga faza će se održati krajem septembra.

Vojska Srbije ove godine ne učestvuje na ovaj vežbi. Kako je to ranije ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao, Evropska unija je tražila da Beograd otkaže učešće u vežbama u Belorusiji. Vlada Srbije odlučila da na šest meseci zamrzne sve vojne vežbe sa stranim partnerima.

Autor: TASS / Red