Proširenje i ranije bilo planirano, ali je situacija sa nasukanim brodom Evergreen ubrzala realizaciju projekta.

Uprava Sueckog kanala planira da proširi i produbi južni deo plovnog puta, gde se u martu zaglavio brod-kontejner Evergreen izazvavši šestodnevnu blokadu saobraćaja, izjavio je danas predsednik uprave Osama Rabi u obraćanju koje su prenosile egipatske tv stanice.

Foto: Twitter.com/@mercoglianos

Rabi je predstavio plan proširenja kanala na jednom događaju kojem je prisustvovao i predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi, koji je naveo da bi projekat trebalo da bude završen najviše za 24 meseca, prenosi Rojters.

Uprava Sueca namerava da deonicu plovnog puta dugu 30 kilometara između grada Sueca i oblasti Velikog gorkog jezera proširi za 40 metara (130 stopa) prema istoku, rekao je Rabi, dodajući da je u planu i da se produbi taj deo kanala na 72 stope (21,9 metara) sa sadašnjih 66 stopa (20,1 metar).

Druga traka kanala, koja je otvorena 2015. severno od Velikog gorkog jezera kako bi se omogućio dvosmerni saobraćaj, biće produžena za 10 km, čime će dostići ukupnu dužinu od 82 km, što će obezbediti prolazak više brodova, dodao je on.

Predsednik el-Sisi je rekao da je incident sa brodom Evergreen dugim 440 metara, koji se zaglavio 23. marta u Suecu, izbacilo u prvi plan hitnost realizacije ovog projekta, koji je i ranije bio razmatran.

Brod, natovaren sa više hiljada kontejnera robe, i dalje se nalazi u vodama Velikog gorkog jezera zbog spora vezanog za zahtev Uprave Sueckog kanala za naknadom štete od japanske kompanije Šoei Kisen, koja je vlasnik broda Evergreen.

Autor: Tanjug

#40 metara

#Egipat

#Suecki kanal

#proširivanje