U toku pripreme da raketa SN15 poleti ponovo, nakon uspešnog leta ove srede

Vlasnik kompanija Tesla Motors i SpaceX svemirskog programa, multimilijarder Ilon Mask, danas se oglasio preko svog profila na Tviteru izjavivši da će raketa koja je uspešno izvela svemirski let u sredu, famozna SN15 (ranijih 14 su završavale svoje letove poluuspešno ili neuspešno) uskoro mogla ponovo da izvede let.

- Možda ćemo pokušati da SN15 pošaljemo u let ponovo - napisao je kratko u komentaru na tvit koji je objavio Teslarati, koji je neka vrsta zvaničnog profila svih njegovih kompanija.

IZVOR: TW / @elonmusk

Raketa SN15 (skraćenica od Serial Number 15) svoj let je uspešno izvela u sredu 5. maja, budući da je nakon što je dostigla veliku visinu, uspešno sletela na kosmodrom u Boka Čika u Teksasu.

Programu SpaceX je bilo potrebno punih 5 meseci kako bi se uspešno izveo ovaj let i konstruisala raketa koja može da ga izdrži. Da podsetimo, specifičnost ovog programa i raketa je što je namera da se napravi letelica koja može da izvede više svemirskih letova, a koja ne odbacuje previše svojih delova prilikom poletanja u svemir.

Prema programima, namera programa je i da se na Mesec pošalju dva astronauta do 2024.

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#leti uskoro

#raketa

#spacex