Lapid novi mandatar za sastav vlade

Nakon što je pre 2 dana istekao rok Benjamina Netanjahua da kao lider najveće partije formira vladajuću većinu, juče je Izrael dobio novog mandatara za sastav vlade.

Naime, predsednik Reuven Rivlin dodelio je mandat za sastav parlamentarne većine lideru opozicije Jairu Lapidu, predvodniku partije Ješ Atid koja je nakon Netanjahuovog Likuda zauzela 2. mesto na poslednjim izborima.

Lapid je bivši glumac, novinar i televizijski voditelj, koji se u poslednjih 10 godina aktivno bavi politikom.

Nalazi se na čelu liberalne partije centra Ješ Atid, koja se zalaže za balans između jevrejskog i demokratskog karaktera izraelske države, ali i mnoge liberalne reforme u društvu.

Lapidovi stavovi povodom izraelsko-palestinskog sukoba su nešto labaviji od onih koje ima Netanjahu, u toj meri što je Lapid spreman na pregovore o prihvatanju postojanja palestinske države, ali ukoliko Palestinci prihvate da ceo Jerusalim bude deo Izraela.

Ono što je nama posebno zanimljivo jeste činjenica da je otac Jaira Lapida rođeni Novosađanin Tomislav Lampel, koji se u Izrael doselio 1948. godine.

Nakon selidbe, on je promenio ime u Josef Tom Lapid, a od 2003. do 2004. je bio i potpredsednik izraelske vlade, nakon čega je preminuo 2008. godine.

Tom Lapid je tokom svoje političke karijere nekoliko puta posetio Novi Sad i Srbiju, a tom prilikom nikada nije tražio službeni automobil, iako je to bilo po protokolu iz bezbednosnih razloga. Osećao se kao u svojoj zemlji.

Jair Lapid dugogodišnji je opozicionar vlasti Benjamina Netanjahua, iako je godinu dana čak bio u koalicionoj vladi sa njim, zauzimajući mesto ministra finansija.

Autor: redportal.rs

#Netanjahu

#jair lapid

#jaira lapida

#lapid

#mandatar izrael

#novi premijer izrael

#premijer izraela