Zbog izuzetnih rezultata testiranja leteće još mesec dana 💪

Nakon što je dokazao da je moguće leteti na Marsu, NASA Mars Ingenuity helikopter ima nova naređenja: biće izvidnica Perseverance roveru i asistiraće u potrazi za postojanjem života u istoriji Crvene planete.

Sledeće faza pomera misiju marskoptera izvan originalno zamišljenog testa od mesec dana. Sada, test podrazumema na koji način će buduće letelice na Marsu moći da pomognu u istraživanjima.

Kako objašnjava Lori Glejz, direktor NASA Planetarne naučne divizije:

Sakupljaćemo sve informacije o operativnim sposobnostima helikoptera dok se Perseverance fokusira na glavnu naučnu misiju.

Tip izviđačkih misija koje će Ingenuity izvršavati, jednoga dana će biti nemerljivo korisne za ljudske misije na Mars - istraživajući najbolje trase kretanja i geološke formacije za buduće svemirske istraživače.

Peti test se planira u sledećih nekoliko dana, nakon čega će mu misija biti produžena na još mesec marsovskih dana.

Da li će nastaviti i dalje posle toga da funkcioniše, zavisi od toga u kakvom stanju bude bila letelica i da li će kao takva biti pomoć ili opterećenje Perseverance roveru.

Glavni inženjer Bob Balaram je predvideo ograničavajući vremenski faktor u sposobnosti marskoptera da stalno izdržava marsovske ledene noći gde temperature idu i do -90 stepeni Celzijusa.

Početni plan je bio da nakon testova rover nastavi sam dalje iz kratera Jezero, ostavljajući marskopter. Međutim, NASA sada želi da zadrži Perseverance blizu jos koje vreme nakon što je u obližnim kamenim naslagama otkriveno jedno od najstarijih zemljanih slojeva. Prvi nalaz se očekuje u julu.

Let Ingenuity zarobio je maštu ljudi širom sveta još od svog prvog leta prošlog meseca.

Autor: redportal.rs

#4 let

#Crvena planeta

#Ingenuity

#Perseverance

#Univerzum

#istraživanje

#let na Marsu

#mars

#nasa

#produžetak

#svemir